Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: jutalmaznak és büntetnek is az oltottság növelése érdekében Ausztriában

koronavírus, ausztria, oltatlan, tiltás, covid-19, green pass, oltás

Eldőlt, megszavazták a kötelező oltást az osztrákoknál.

Már előre lehetett tudni, hogy el fogja fogadni a parlament a kötelező oltási javaslatot, és most meg is történt a szavazás, aminek következtében kötelező oltást vezetnek be Ausztriában. Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő is írt a témáról:

"Oschtor és mézeschmadzag: az osztrák parlament 137 igen és 33 nem mellett megszavazta a kötelező COVID-19 elleni oltást februártól. Aki nem teljesíti a törvényt és nem oltatja be magát az 3600 Euróig terjedő pénzbírságot kaphat március közepétől, de bevezetik az oltási lottót, amely szerint a beoltottak között 500 Euró értékű, osztrák cégeknél levásárolható nyereményjegyeket osztogatnak.

A mézesmadzagraktár büdzséje 1,4 milliárd euró és pénzügyi kedvezményeket kapnak azok a helységek is, ahol az átoltottság meghaladja a 80%-ot. A kormány ettől reméli, hogy véget érhet a korlátozások, feloldások, hullámok, lezárások körforgása.

Az oltási kötelezettség alól kivételt képeznek a várandósok, az egészségügyi okokból felmentettek és a 6 hónapnál rövidebb időszakkal ezelőtt gyógyultak."

Olvasson tovább! Koronavírus: nem mindenki szabadul 7 nap után a karanténból egy magyar háziorvos szerint

Korábban már írtunk arról, hogy miként fogják szankcionálni az oltatlanokat. Aki nem oltat, az a tervezet szerint 600-tól 3600 euróig (186 ezer forinttól 1,1 millió forintig) terjedő bírságra számíthat.

Március közepéig - a kezdeti, úgynevezett alkalmazkodási fázisban - még nem büntetik az oltást fel nem vett személyeket. A szabályozás ugyanakkor kivételt tesz a várandós nők és mindazok esetében, akik orvosi okokból nem vehetik fel a védőoltást.

Forrás: EgészségKalauz