Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: nem mindenki szabadul 7 nap után a karanténból egy magyar háziorvos szerint

koronavírus, tünet, önkéntes karantén, szabályai

Egy magyar háziorvos elmondta, kikre nem érvényes az új szabály.

Az új eljárásrend alapján azonban az ötödik napon elhagyhatják a karantént, akik a 4. napon láztalanok és van egy negatív gyorstesztjük – mondta az RTL reggeli műsorában Majoros Emese háziorvos.

A karantént a háziorvos rendeli el, ha pozitív az illető koronavírus tesztje. A tesztet általában egészségügyi dolgozók végzik, de elfogadják azt is, ha az otthon végzett egy gyógyszertárban vásárolt gyorsteszttel is pozitív eredményét is.

A karantén ideje az új szabályozás értelmében 7 napig tart. Ha a betegnek a negyedik napon láztalan és az előző három napban sem voltak tünetei, akkor az 5. napon egy negatív covid gyorsteszttel elhagyhatja a karantént.

Ha a fertőzöttnek tünetei is voltak, akkor az első tünetek megjelenésétől kell számítani a karantént. A tünetmentesek esetében viszont a pozitív teszt időpontjától. A háziorvos kitért arra, hogy csak azok hagyhatják el 7 nap után a karantént, akiknek 3 napig nincsen láza vagy bármilyen más tünete.

Koronavírus: így változnak a karantén szabályok és a védettségi igazolvány Magyarországon - olvasson tovább!

A gyerekek esetén más szabályok vannak érvényben: ha nincs tünetük és csak kontaktszemélyek, de van oltásuk, akkor nem kell karanténba menniük. Ha viszont oltatlanok és nincsenek tüneteik, akkor 5 napig otthon kell maradniuk.

Forrás: rtl
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához