Koronavírus: kik, mikor és milyen védőfelszerelést kapnak az egészségügyben?

GettyImages-maszk, gumikesztyű, védőfelszerelés

Mikor, milyen esetekben kapnak az egészségügyi dolgozók teljes, azaz legmagasabb szintű védőfelszerelést, és mikor ítélik elegendőnek a sebészi maszkot és a kesztyűt?

Müller Cecília elmondta, hogy aki bizonyítottan ellátnak koronavírusos beteget, nekik minden olyan felszerelést biztosítanak, ami a legmagasabb szintű védelmet nyújtja a számukra. Továbbá vannak olyan területek, ahol a kezelések, vizsgálatok, beavatkozások aeroszol képződéssel járnak, vagy ahol a testüregeket vizsgálják - ezek a munkafolyamatok szintén a legmagasabb szintű védelmet igénylik. Így például a pulmonológiai osztály dolgozóinak is a legmagasabb szintű védelemre van szükségük a tisztifőorvos elmondása alapján.

Nem éri el a háziorvosát? Hívja az Egészségkalauz orvosait! Kattintson IDE!

Hozzátette, hogy azokban az esetekben azonban, ahol történnek ilyen beavatkozások, és nem érintkeznek az egészségügyi dolgozók bizonyítottan koronavírus fertőzöttekkel, ott elég a sebészi szájmaszk, a köpeny és a kesztyű. Az orvos-beteg találkozás határozza meg a védelmi szintet. Hozzátette, a védelmi szint meghatározásában a Koronavírus kézikönyv segít, amit az egészségügy számára állítottak össze.

Forrás: EgészségKalauz