Koronavírus: kimerült magyar orvosok, ápolók beszámolói a kórházakból

Koronavírus: kimerült magyar orvosok, ápolók beszámolói a kórházakból

Magyar orvosok, ápolók meséltek arról, mit tapasztalnak a kórházakban nap mint nap. A helyzet egy kicsit sem biztató.

Az egészségügyi dolgozókat a Magyar Narancs kérdezte meg, mit élnek át, hogyan látják a Covid helyzetet belülről.

Az egyik budapesti orvos arról mesélt, hogy a Covid osztályok egyre nagyobb részt foglalnak el a kórházakban, és teljes részlegeket kell átengedni, hogy a koronavírusos betegeket el tudják látni.

Ma már megszokott dolog, hogy napi szinten sokan érkeznek az intenzívre fulladásos tünetekkel - és az is nagyon gyakori már, hogy a kórházba kerülőt a családja is követi néhány napon belül.

„Ha elmegy vagy meghal egy beteg, azonnal kettő jön a helyére. Minden a Coviddal van tele.”

Van olyan kórház is, ahol szinte kizárólag covidos betegek ellátása folyik, így a betegek a többi, ellátásra nem feltétlen alkalmas kórházban torlódnak fel.

Merkely Béla még decemberben még úgy nyilatkozott, hogy „a magyar egészségügy teherbíró képessége 1000 lélegeztetett beteg körül határozható meg, ekkora és ennél nagyobb számú súlyos állapotban lévő beteget hosszú időn keresztül az ellátórendszer nem bír el” - március 15-én 1008 fő volt lélegeztetőgépen.

Habár a múlt héten az egészségügyi dolgozók átoltottságára hivatkozva Merkely azt mondta, az ellátók a korábbiakhoz képest 20–25 százalékkal jobban terhelhetők, vagyis a korábbi ezres határ elmehet akár 1200–1250 lélegeztetett betegig is.

Ehhez képest Lantos Gabriella egészségügyi menedzser a 24.hu-nak elmondta, hogy jó minőségű ellátást 800–1200 lélegeztetett beteg számára lehet biztosítani, ugyanis egy ápoló nem tud egyszerre 3-4-5 vagy annál több emberre figyelni, és ellátni.

Vagyis, sajnos, nem az számít, hogy mennyi a lélegeztetőgépre szerelhető ágy van tartalékban, hanem az, hogy ki fogja ezeket kezelni.

Ez is érdekelheti:

Az is komoly probléma újabban, hogy sokszor későn kerülnek az ellátásba a covidos betegek: sokan a háziorvosig sem jutnak el, a telefonos kommunikáció nem megfelelő, vagy túlterheltek a vonalak,

így nem kap megfelelő gyógyszert, és végül a mentőnek kell már kimennie, hogy kórházba szállítsa.

Pedig a korai diagnózis kiemelten fontos lenne. Egy, a lapnak nyilatkozó budapesti kórház orvosa hozzájuk átlagosan napi 40–50-en érkeznek, ebből 20–25 embert mentő hoz.

Forrás: Magyar Narancs