Koronavírus: közeledik az indiai mutáns, ami a Pfizer vakcináját is megkerülheti

copd, nehézlégzés, koronavírus, köhögés

Ruzsvai Miklós virológus szerint a Covid indiai variánsa hamarosan eléri Magyarországot.

A virológus az Inforádiónak nyilatkozott, és elmondta, hogy az a koronavírus mutáns, amelyik Angliába eljut, az Magyarországra is elér, így az indiai mutánssal kapcsolatban is erre számít.

Angliában mostanra meghaladja a százat az indiai variánssal fertőződöttek száma.

Az új, indiai kettős mutáns koronavírus még decemberben jelent meg, és februártól számítva a napi vírusfertőzések száma két és fél hónap alatt megharmincszorozódott.

Kifejezetten agresszív, erős variáns. Azért nevezik így, mert két korábbi, már ismert mutáns tüskefehérjéjének változásai ennél a törzsnél egyszerre jelentek meg. A két új mutáció közül az egyik a jelek szerint fertőzőbbé tudja tenni a vírust, a másik pedig képes lehet arra, hogy áttörje a már beoltott, avagy a fertőzésből felépült emberek szervezetének védelmét.

Ez is érdekelheti:

Indiában már 127 millió embert oltottak be saját gyártmányú, az AstraZeneca licence alapján gyártott Covishield vakcinával, az egészségügy mégis az összeomlás szélén van, és rengeteg a fertőzött.

Az izraeliek szerint a Pfizer vakcinája ugyan hatékony lehet ellene, de távolról sem annyira, mint a többi variáns ellen.

Forrás: EgészségKalauz