Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: megjöttek a legfrissebb szennyvíz adatok

szennyvíz, koronavírus, covid

Több városban emelkedhet a következő napokban a fertőzöttek száma.

Továbbra is enyhén emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán a honlapján.Azt írták, a szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag koncentrációja az 52. héten országos átlagot tekintve további enyhe növekedést mutat.

A mintavételi helyek többségét stagnáló tendencia jellemzi, emelkedés látható a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, továbbá Debrecenben, Szegeden, Tatabányán és Veszprémben. Az NNK közölte azt is: a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja változatlanul az "emelkedett" tartományba esik minden vizsgált mintavételi helyen.

Riadalmat okozott a szuperomikron külföldön

Az EgészségKalauz korábban beszámolt a vírustörzsről, amely az omikron egy változata, olyan mutációkkal rendelkezik, amelyek segítségével könnyebben megfertőzheti az embereket, és elkerülheti a védőoltás és a korábbi fertőzések által kialakított védelmet.

Az Egyesült Királyságban már minden 25. eset mögött ez áll. A Sanger Intézet, az Egyesült Királyság egyik legnagyobb koronavírus-megfigyelő központjának adatai szerint a december 17-ig tartó héten az esetek négy százalékát az XBB.1.5 okozta. Ez az első alkalom, hogy ez a törzs szerepel az intézet hetente frissített vírustábláján.

Az XBB.1.5 névre keresztelt törzs gyors terjedése és a kórházi kezelések számának közelmúltbeli emelkedése riadalmat keltett az Egyesült Államokban. Az országban tízből négy megbetegedés hátterében ez a variáns áll, szemben az egy héttel ezelőtti kettővel.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: MTI/EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához