Koronavírus: milyen dokumentumokra van szükség a 100 százalékos táppénzhez?

#koronavírus #táppénz #100 százalékos táppénz #covid
2020.11.25.

Mi kell ahhoz, hogy covidosként 100 százalékos táppénzt kapjunk?

Mit tehetünk, ha koronavírus miatt betegedtünk le, kiesünk a munkából, és szeretnénk, hogy 100 százalékos táppénzt kapjunk? Ha valaki bizonyítottan a munkahelyén kapta el a koronavírust, jár neki a 100 százalékos táppénz, de vajon, hogy lehet ezt bizonyítani, és milyen teendőink vannak? A merce.hu megírta a gyakorlati tapasztalatokat.

A 100 százalékos táppénzt nem a munkáltató, hanem a kormány, pontosabban az Országos Közegészségügyi Intézet Munkahigiénés és Foglalkozás- egészségügyi Igazgatósága ítéli meg, és az OEP folyósítja a beteg részére. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint ez a gyakorlati tapasztalatok alapján nem egyszerű.

Mi kell a 100 százalékos táppénzhez?

A 100 százalékos táppénzhez a Covid-19 diagnózisa szükséges, amit azonban sokszor nem kapnak meg a betegek, hiába fordulnak a háziorvosukhoz, a PCR-teszt, ami hivatalossá tenné a diagnózist, sok esetben elmarad. Helyett antigén teszt van sok helyen, amivel az orvos a kezelést már megkezdheti, de nem fogadják el a diagnózishoz. Így magán úton kell elvégeztetni a PCR-tesztet, ha valaki igényt tart a 100 százalékos táppénzre.

Ha még betegen sikerült koronavírus tesztet szervezni egy magánintézményben- a beszámoló szerint ez sem egyszerű, mert sokan várnak tesztelésre -, vagy esetleg a háziorvos rendelte el, és a teszt pozitív lett, hátravan még egy lépés.

A munkahelynek jegyzőkönyvet kell kiállítania annak tényéről, hogy elismerik: a koronavírus fertőzést a kolléga a munkahelyén kapta el. Ezt a dokumentumot aztán kell eljuttatni az OEP-nek, ami a beteg felelőssége. A PDSZ tapasztalatai szerint azonban vannak intézmények, ahol nehézkes a koronavírus fertőzés munkahelyen történő tényének elismerése.

A PDSZ azt kéri a kormánytól, hogy egyszerűsítse rendeletben a 100%-os táppénz igénylésének a módját.

Forrás: EgészségKalauz