Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: minden 4. ember szervezetében található ellenanyag

koronavírus, usa, ellenanyag, covid-19. koronavírus ellen

A koronavírus-fertőzés után ellenanyag termelődik a szervezetben, amely 6 hónapig kimutatható. Egy januári kutatás szerint szerint sokakban megtalálható.

A lakosság csaknem negyede, több mint 1,28 millió számít gyógyultnak a covid delta hulláma után, vagyis ennyien rendelkeznek a betegség hatására kialakult ellenanyaggal - írja egy kutatásra hivatkozva a parameter.sk.

Négyszer több volt a fertőzött, mint amennyit a tesztek kimutattak

Az Unilabs Slovensko több mint 4000 mintát vizsgált meg január közepén Szlovákiában, amelynek közel negyede tartalmazott olyan ellenanyagot, amely akkor keletkezik, ha valaki elkapta és legyőzte a koronavírust. A minták között valószínűleg voltak oltottak is, de Peter Lednický igazgató szerint ezek aránya meglehetősen alacsony volt. A becslések szerint, ha az oltottakat is hozzászámítják, akkor Szlovákiában a lakosság 65-70 százaléka rendelkezhet védettséggel.

Az Unilabs tesztjei képesek kimutatni, hogy az immunitást oltás vagy fertőzésen való átesés okozta. Lednický szerint a január 2. és 3. hetében végzett tesztelés főleg azokat szűrte ki, akik a delta variánst kaptak el, mivel az ellenanyag általában a fertőzést követően fél évig marad a szervezetben. A harmadik hullámban Szlovákiában a PCR-tesztek mintegy 300 ezer fertőzöttet mutattak ki, de az igazgató szerint a mostani vizsgálatból az derült ki, hogy ennél négyszer többen fertőződhettek meg.

Az oltás hatása

A legtöbb gyógyult, és így a legtöbb fertőzött is az északi megyékben volt, ezzel szemben Pozsony és Nyitra megyében csak 20 százalékos azok aránya, akik a betegség legyőzésével szereztek védettséget.

7 hónapig volt pozitív a koronavírus tesztje egy férfinak - olvasson tovább!

Lednický szerint a tesztek pozitivitásának aránya mutatja azt is, hogy hol mennyien vették fel az oltást. "Pozsony megyében az egyik legalacsonyabb azok aránya, akik a betegség legyőzésével szereztek immunitást, ami a magas átoltottság eredménye” - magyarázta az Unilabs Slovensko igazgatója, aki szerint a gyógyultak esetében az újrafertőződés kockázata 30 százalék körül mozog.

Forrás: parameter.sk
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához