Ezeket látta már?

Ezt történik a szívünkkel, ha rendszeresen eszünk tojást

Táplálkozás
2025. október 28. 07:04
tojás, kolin, tirptofán

A tojásban található mikrotápanyagok közül sok kevésbé ismert a nagyközönség számára, pedig biológiai szempontból kiemelt szerepük van.

A tojás rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, különösen akkor, ha figyelünk arra, hogy a teljes étrendünk vitaminokban, ásványi anyagokban és jó minőségű fehérjékben gazdag legyen.

Nem fogyasztunk elég kolint, de a tojás segít!

Először is a tojás a kolin nevű vegyület egyik legjobb természetes forrása. A kolin létfontosságú az idegrendszeri működéshez, segít a sejthártyák felépítésében, és előanyagként szolgál az acetilkolin neurotranszmitternek. Egyes kutatások kimutatták, hogy a tojássárgájában található kolinfélék (például foszfatidilkolin) fogyasztása javíthatja a vérplazma kolinszintjét, és csökkentheti bizonyos gyulladásos markerek szintjét anyagcserezavarral élők körében. Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) is elismeri, hogy a kolin fontos mikrotápanyag, melyet gyakran nem fogyasztunk elegendő mennyiségben.

- mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök, c. egyetemi tanár.

A tojás emellett viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz luteint és zeaxantint, melyek karotinoidokként fontos funkciókat töltenek be a szem egészségének védelmében - segíthetnek megelőzni az életkorral összefüggő retina- vagy makulaelváltozásokat. A tojásban jelenlévő vitaminok és ásványi anyagok (például A-, D-, E-vitamin, B-vitaminok, szelén, vas és cink) is hozzájárulnak ahhoz, hogy ez a hétköznapi élelmiszer igen tápláló legyen.

Nem mindegy, milyen fehérjét fogyasztunk

A fehérjék tekintetében a tojás „teljes” fehérjeforrás: tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, amelyeket az emberi szervezet nem képes önállóan előállítani. A tojásfehérjék biológiai értéke is nagyon magas, vagyis azt a fehérjét, amit tartalmaz, a szervezet hatékonyan tudja hasznosítani. Például az esszenciális aminosavak közé tartozik a triptofán, mely a szerotonin előanyagaként tölti be szerepét az agy működésében - ez az aminosav is jelen van a tojásfehérjében. A tojásban megtalálhatók továbbá a metionin, leucin, izoleucin és a többi esszenciális aminosav is, amelyek nélkülözhetetlenek a fehérje-szintézishez, a szövetek regenerációjához, az immunfunkciókhoz.

- folytatta Dr. Németh Csaba.

A tojásban található zsírok és zsírszerű vegyületek is kedvező hatással bírnak. A sárgájában lévő zsírok nem tartalmaznak transzzsírokat, és a telített zsírok aránya sem túl magas.

Egy amerikai vizsgálat azt bizonyítja, hogy a tojásfogyasztás összefüggésbe hozható a mikrotápanyag-bevitel javulásával: azok, akik rendszeresen fogyasztottak tojást, magasabb fehérje-, szelén-, cink- és kolin-bevitellel jellemezhetők. Ugyanakkor a vérzsírokat tekintve nem találtak kedvezőtlen összefüggéseket a tojásfogyasztás és az LDL-koleszterin vagy a gyulladásos markerek között, miután a többi étrendi és életmódbeli tényezőt kontrollálták.

Továbbá figyelemreméltó, hogy a tojás kiválóan illeszthető olyan étrendekbe, amelyek magas tápanyagtartalom bevitelére sarkalnak, például gyermekek, idősek vagy sportolók étrendjében. Egy vizsgálat szerint azáltal, hogy egy tojással helyettesítünk más fehérjeforrást, javul az étrend mikrotápanyag-minősége (különösen a kolin és D-vitamin tekintetében) anélkül, hogy lényeges költségnövekedést okozott volna.

Természetesen - mint minden élelmiszer esetében - a „mértékletesség” kulcsfontosságú: egészséges egyének számára a napi 1 tojás (vagy néhány tojás hetente) általában biztonsággal beilleszthető egy kiegyensúlyozott étrendbe. Azok számára viszont, akik már fennálló szív‑ és érrendszeri betegséggel küzdenek, vagy más kockázati tényezőkkel élnek, ajánlott dietetikus vagy orvos tanácsát kérni, akárcsak az élelmiszerek többségénél. Összességében a tojás nem csupán koleszterinforrás - hanem számos kevéssé ismert, fontos tápanyag (kolin, lutein, esszenciális aminosavak stb.) gazdag tárháza, amely jól beépítve az étrendbe valódi, értékes szereplő lehet az egészségtudatos étrendben.

Összegzés

  • A tojás fontos kolinforrás, amely támogatja az idegrendszer működését és a sejthártyák felépítését.
  • Tartalmaz luteint és zeaxantint, melyek védik a szem egészségét.
  • Tojásfehérjéiben minden esszenciális aminosav megtalálható, segítve az emberi szervezet működését.
  • Zsírösszetétele kedvező, nincsenek benne transzzsírok, és alacsony a telített zsírok aránya.
  • Rendszeres tojásfogyasztás javítja az étrend mikrotápanyag-minőségét, különösen a kolin és D-vitamin szempontjából.
Így tárolja a tojást, és sokáig fel tudja használni
Kapcsolódó cikk

Így tárolja a tojást, és sokáig fel tudja használni

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# tojás # kolin # fehérje # egészséges étkezés # triptofán

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés