Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: napokon belül jóváhagyhatja a Pfizer covid elleni tablettáját az EU

Pfizer, Paxlovid, Covid-19, gyógyszer, koronavírus, tabletta

A Pfizer koronavírus elleni tablettája napokon megkaphatja az EU jóváhagyását. A másik gyártó, a Merck covid elleni készítményének vizsgálata tovább tart.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatósága január végén dönt arról, hogy jóváhagyja-e a Pfizer Covid-19 tablettáját, mielőtt februárban véglegesen felülvizsgálja a Merck hasonló, de kevésbé hatékony gyógyszerét - írja a Reuters. Tavaly év végén az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) iránymutatást adott a tagállamoknak a két vírusellenes tabletta sürgősségi kezelésként való alkalmazásáról. Közben további felülvizsgálatot végzett, mielőtt mindkét gyógyszer az EU egészére kiterjedő hivatalos jóváhagyást kapna. Olaszország, Németország és Belgium azon maroknyi uniós ország közé tartozik, amelyek már megvásárolták a covid ellenes készítményeket.

Melyik koronavírus elleni gyógyszer a jobb?

A Merck Ridgeback Biotherapeutics-szal közösen kifejlesztett tablettájának EMA általi felülvizsgálata azért tart tovább, mint a Pfizeré, mert a Merck novemberben olyan vizsgálati adatokat tett közzé, amelyek szerint a gyógyszer lényegesen kevésbé hatékony, mint korábban gondolták.

"A Merck korábban nyújtotta be a kérelmet, mint a Pfizer, de aztán később küldték el a hatékonyságra vonatkozó végleges adatokat, és ezért az európai szabályozóknak több időbe telt, hogy éppen ezeket az utolsó adatokat vizsgálják meg" - mondta a Reutersnek egy névtelen forrás, aki azért nem kívánta magát megnevezni, mert az EMA felülvizsgálata bizalmas.

Míg a vakcinák központi szerepet játszanak a világjárvány elleni küzdelemben, a szabályozók az otthon is bevehető vírusellenes szereket vizsgálják, mint a gyorsan terjedő omikron elleni új fegyvert.

Kik kaphatják a koronavírus elleni gyógyszert?

Az amerikai és a brit hatóságok mindkét gyógyszer esetében engedélyt adtak bizonyos magas kockázatú felnőtt betegek kezelésére. Az EMA január 10-én közölte, hogy "heteken belül" döntést hozhat arról, hogy engedélyezi-e a Pfizer két gyógyszerből álló Paxlovid alkalmazását.

Magyarok is „tesztelték” a Pfizer vegyületét, Covid-19 elleni gyógyszer lett belőle - olvasson tovább!

Egy klinikai vizsgálatban a készítmény közel 90%-os hatékonysággal akadályozta meg a kórházi felvételeket és a halálesetet, ha korai stádiumban adták a súlyos betegség magas kockázatának kitett betegeknek.

Forrás: Reuters
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához