Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: napokon belül olthatnak Németországban az új, oltásszkeptikusokat is meggyőző vakcinával

omikron, BA2, koronavírus, németország

Február utolsó hetében már a Nuvaxovid nevű koronavírus elleni vakcinával is olthatnak Németországban.

A szövetségi egészségügyi minisztérium hétfői tájékoztatása szerint az első szállítmánnyal 1,4 millió adag érkezik a Covid-19 ellen az Európai Unióban ötödikként engedélyezett vakcinából. A szövetségi kormány feladata a beszerzés és az elosztás a tartományok között. Ez a folyamat már a hét elején lezárulhat, a tartományok így napokon belül beállíthatják az új szert a koronavírus-járvány megállítását szolgáló oltási kampányba.

Nuvaxovid: hagyományos oltóanyag

A Novavax terméke az amerikai-német Pfizer/BioNTech-féle és az ugyancsak amerikai Moderna-féle vakcinával ellentétben nem az új - a szervezetbe genetikai információt juttató -, úgynevezett hírvivő RNS (mRNS) technológiára épül, hanem bejáratott módszerrel működő, úgynevezett fehérjealapú oltóanyag.

Ezért a szövetségi kormány és a tartományi kormányok reménye szerint a Covid-19 elleni védőoltás beadatására ösztönözhet olyan embereket, akik az mRNS-technológia iránti bizalmatlanságból eddig a vakcina beadatása helyett inkább vállalták az oltatlanokat hónapok óta sújtó korlátozásokat, például azt, hogy nem járhatnak vendéglőbe és nem szállhatnak meg hotelben.

Új lendületet adhat az oltási kampánynak

A Nuvaxovid a Covid-19-et okozó új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) tüskefehérjének nevezett részeinek laboratóriumban előállított mását tartalmazza, amelynek révén az immunrendszer felkészül a vírus felismerésére és legyőzésére. A kétdózisú vakcinát főleg az ország keleti részén, az egykori NDK területén fekvő tartományok vezetése várja, mert ezekre a vidékekre jellemző leginkább az úgynevezett oltásszkeptikus hozzáállás.

Ugyanakkor az új szer az egész országban új lendületet adhat az oltási kampánynak, amely az utóbbi hetekben jelentősen lassult. A szövetségi kormány hétfői adatai szerint az utóbbi 24 órában csupán 24 ezer adag oltást adtak be, míg egy héttel korábban 32 ezer volt ez a szám, januárban pedig többször az egymilliót is elérte.

Enyhül az ötödik hullám Németországban

A Covid-19 elleni teljes oltást hétfőig a német lakosság 75,2 százaléka - 62,5 millió ember - szerezte meg. A teljes oltás utáni emlékeztető oltást a lakosság 56,3 százaléka - 46,8 millió ember - kapta meg. Az oltatlanok 19,8 millióan vannak, a lakosság 23,9 százalékát teszik ki. Közülük 4 millióan - a lakosság 4,8 százaléka - ötévesnél kisebb gyerekek, akinek egyelőre nincs oltóanyag.

Nuvaxovid: új koronavírus elleni vakcina, ami az oltás szkeptikusokat is meggyőzte - olvasson tovább!

A járvány ötödik hulláma a hétfői adatok szerint tovább enyhült Németországban. A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 73 867 fertőződést regisztráltak, szemben az egy héttel korábbi 76 465-tel. A napi új halálesetek száma az egy héttel korábbi 42-ről 22-re csökkent. Így a járvány kezdete óta 13 636 993 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t, a Covid-19-cel összefüggésben pedig 121 297 halálesetet regisztráltak.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához