Koronavírus: nincs kapacitás az intenzíven - egy orvos beszámolója

#koronavírus #covid #intenzív osztály #lélegeztetőgép
2020.11.24.

A Covid-intenzíven dolgozó magyar szakorvos nyilatkozata súlyos állapotokról fest képet.

A Magyar Hang nevű portálnak nyilatkozott egy Covid-intenzíven dolgozó aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos, aki elmondta: a szakemberhiány és a szervezetlenség miatt már most túlterhelt a Covid-intenzív. A lap az orvos nevét és munkahelyét nem fedte fel.

A koronavírus mellett egyéb kórházi fertőzések is szedik áldozataikat

A nyilatkozó orvos elmondása szerint egy ápolóra 8–10 instabil állapotú beteg jut az elfogadható 2 helyett, és sok esetben a halál közvetlen kiváltó oka nem is a koronavírus szövődménye, hanem olyan kórházi fertőzés, amelyeket kisebb terhelés mellett kezelni lehetne. A súlyos esetek kórházba szállítására pedig akár 16-18 órát is kell várni.

A túlterheltség miatt a koronavírus betegekre vonatkozó információk sem feltétlen jutnak el az orvosokig, ápolókig, és a hozzátartozók is később értesülhetnek a beteg állapotáról:

"Mire az intenzívig eljut egy beteg, sok esetben több intézményt is megjár. Közben sajnos elkallódnak a személyes holmijai, de azok az adatok is, amelyeket a kórházba szállításakor adnak meg, ilyen például a hozzátartozók elérhetősége."

Az orvos elmondta azt is, hogy az elhunytak elhelyezését is egyre nagyobb problémának látja, kezdenek megtelni a halottasházak hűtőtermei, így a kegyeleti szempontokat nem feltétlen tudják figyelembe venni.

A Magyar Hang megkérdezte az Országos Mentőszolgálatot is a 16-18 órás betegszállítási időről: Győrfi Pál a válaszában nem tudta megerősíteni a nyilatkozó szakorvos által tapasztalt hosszú várakozási időt, és a lapnak küldött válaszában úgy fogalmazott, hogy a mentőszolgálat működése országszerte folyamatos és zavartalan.

A Magyar Orvosi Kamarához érkező beszámolók is megerősítik a szakorvos által elmondottakat

A lap összehasonlította a szakorvos által elmondottakat a Magyar Orvosi Kamarához (MOK) érkező beszámolókkal is. A beszámolókat a MOK a Realitás projekt keretén belül gyűjti a kórházi dolgozóktól - a projekt célja, hogy a beszámolók által reális kép alakuljon ki a kórházi állapotokról.

Olvasson tovább! Ezek a koronavírus tünetei!

A MOK összefoglalója alátámasztja a nyilatkozó orvos tapasztalatait: több beszámoló ír arról, hogy a Covid-intenzíveken átlagosan egy szakképzett ápolóra 6–10 intenzív osztályos, akár lélegeztetőgépen lévő beteg esik (a szakmailag elfogadható 2 fő helyett). Nem ritkán az intenzív ápolásban járatlan nővéreket tudnak beosztani szolgálatba, így gyógyszercserék és fertőzések is előfordulnak, ezzel is csökkentve a gyógyulás esélyét. A MOK kiemelte hiába vannak lélegeztetőgépek és és egyéb felszerelések, ha szakemberhiánnyal küzdenek a kórházak.

Forrás: Magyar Hang

Forrás: EgészségKalauz