Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: oltás helyett kapszula? Vakcinát helyettesítő eszközt tesztelnek

koronavírus, covid, gyógyszer

Talán, nem is olyan távoli az az elképzelés, hogy oltás helyett kapszulákkal juttassák be az antitesteket a koronavírus elleni védelemhez?

Massachusettsi Műszaki Egyetem szakemberei szerint a jövőben egy egyszerű megoldással ki lehetne váltani az oltásokat, így azok is fel tudnák venni a szükséges oltóanyagot, akik félnek a tűtől és a szúrástól. A Matter folyóiratban megjelent tanulmányban egy apró, kapszulaszerű eszközről írnak, amit ha lenyel az ember, a gyomor nyálkahártyáján keresztül juttatja be a szervezetbe a szükséges mRNS-t.fert - számolt be róla a penzcentrum.hu

Az eszköz maga nem új keletű, még 2019-ben mutatták be: a Soma (self-orienting millimeter-scale applicator) eredetileg az inzulin bevitelének egy lehetséges alternatívájaként. Most azonban kiderült, hogy az antitestek bevitelére is alkalmas lehet az eszköz. Arra azonban rávilágítottak a kutatók, hogy jelenleg az mRNS-t nem lehet lenyelni, mert az gyorsabban felbomlana, mintsem kifejtené a hatását. Sertéseken próbálták ki a szakemberek, amiknek 3 mRNS-t tartalmazó kapszulát adtak be, majd 1 nappal később az orvosok a gyomorból és a májból vettek szöveteke.

A három sertésből kettő gyomrában kimutatták az enzimet, ugyanakkor egyik májszövetben sem volt jelen. És azt is vizsgálni kell, hogy csak a gyomorban, vagy az egész szervezetben indítja-e be az immunválaszt a kapszula. Ha az utóbbi is bekövetkezik, akkor van arra esély, hogy az oltásokat kapszulák váltsák fel a jövőben.

Olvasson tovább! Sinopharm: nem ad védelmet az időseknek a kínai vakcina - új magyar kutatás

Tehát további kutatásokra van szükség, hogy ezt a problémát kiküszöböljék. A kapszula egyébként annyira jól működik, hogy képes önmagától a megfelelő irányba fordulni, hogy aztán egy milliméternél is kisebb tű segítségével juttassa be a szövetbe az anyagot.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához