Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: szakemberek szerint márciusban fellélegezhetünk

arcmaszk, maszk, koronavírus, fertőzés, koronavírus, covid-19

Márciusra az omikron elleni természetes immunitás, és az emlékeztető oltások mellett a vírus terjedése lelassulhat hetekre-hónapokra.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő is írt arról egy szaklapban megjelent cikk kapcsán, hogy mikorra enyhülhet a covid okozta járványhullám:

"A COVID-19 folytatódik, de a világjárvány vége közel – ezzel a címmel jelent meg a Lancet orvosi szaklap január 19-i számában egy szakirodalmi áttekintésen alapuló kommentár.

Eszerint a korábbi variánsok esetén a fertőzések 40%-a, az omikronnál esetleg 80-90%-a (vagy akár több is) tünetmentes. Ugyanakkor az USA-ban a COVID-19 miatti kórházba utalások aránya a diagnosztizált esetekhez viszonyítva az előző csúcsértékekhez képest 50%-kal csökkent. Kanadában és Dél-Afrikában az intubációs igénylő, illetve elhunyt COVID-19 betegek aránya 80-90%-kal csökkent.

Ugyanakkor egyes országokban a masszív omikron hullám miatt a kórházba utalások száma az előző hullámokhoz képest akár a duplájára is nőhet. Jelentősen nő a nem COVID-19 miatt kórházba szállítottak körében diagnosztikált, tünetmentes pozitív esetek aránya. A sok karanténba küldött egészségügyi dolgozó miatt munkaerőhiányok alakultak ki számos kórházban.

Az omikron olyan gyorsan terjed, hogy az ellenintézkedések (maszk, oltási arány növelése) korlátozott hatást gyakorolhatnak a járvány menetére. Egyes becslések szerint pl. a maszkhordásnak a lakosság 80%-ára való növelése az elkövetkező 4 hónapban csak 10%-kal csökkenti az összesített fertőzésszámot. A maszkhordás csak azon országokban jelenthet lényeges előnyt, ahol az omikron még nincs jelen, de már széles körben hordanak maszkot.

A tesztelésnek lehet a társadalmi életre gyakorolt negatív hatása a munkából és iskolából való távolmaradások (izolációk) számának növelésével, de nem valószínű, hogy mindez hatást gyakorolna az omikron hullám lefutására.

Az omikron hullám hossza 3-5 hét azt követően, hogy az esetszám exponenciális emelkedését jelentik. Márciusra az omikron elleni természetes immunitás és az emlékeztető oltások mellett a vírus terjedése lelassul hetekre-hónapokra.

Olvasson tovább! Negyedik oltás: itt a magyar orvosok összefoglalója arról, kinek ajánlott és kinek nem!

Várható újabb variánsok felbukkanása, amik esetleg súlyosabb tüneteket okozhatnak az omikronnál és az immunvédelem csökkenésével, valamint a szezonalitással a fertőzés a téli hónapokban ismét gyorsabban terjedhet. Azonban a járvány súlyossága a korábbi vírusbehatásnak, a rendszeresen az újabb variánsokhoz adoptált vakcináknak, az antivirális szereknek és a személyes védekezés nagyobb hatékonyságának köszönhetően már kisebb lesz. Ily módon megvan az esélye annak, hogy a COVID-19 járvány veszít romboló erejéből."

https://www.thelancet.com/action/showPdf...

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához