Koronavírus: tized akkora az esély a trombózisra azoknál, akiket beoltottak

trombózis, pfizer, moderna, covid19 fertőzés

A Pfizerrel és Modernával beoltottak adatait a nem beoltott, Covid-fertőzöttek trombózisos esetekkel vetették össze, és ez jött ki.

Egy friss kutatás szerint a COVID-19 betegséghez köthető agyi vénás trombózisok előfordulási gyakorsága körül-belül 10-szer nagyobb, mint az mRNS vakcinák alkalmazása után észlelt esetek gyakorisága.

Mit hasonlítottak össze?

A Pfizer/BioNTech és a Moderna COVID-19 elleni vakcina alkalmazását követő agyi és májban kialakult vénás trombózis esetek gyakoriságát vetették össze a COVID-19-fertőzés és az influenza fertőzés utáni 2 hétben megfigyelt gyakorisággal.

A Center for Open Science OFS portálján angol és amerikai kutatók adták közre egy közlemény, amely elektronikus kórlapok feldolgozásával összehasonlította az mRNS vakcinák (Pfizer/BioNTech és Moderna vakcinával oltott 489.871 személy) alkalmazásával kapcsolatos, valamint a COVID-19 (513.284 beteg) és az influenza (172.742 beteg) diagnózisát követő 2 hétben bekövetkezett agyi és májban kialakult (portális) vénás trombózis abszolút előfordulási gyakoriságát.

Oltás után: 4 az 1 millióból

Az agyi vénás trombózis gyakorisága:

  • COVID-19 után 1 millió betegre számítva 396 eset volt.
  • Az influenzát követően nem fordult elő agyi vénás trombózis.
  • A Pfizer/BioNTech és a Moderna oltás otán az agyi vénás trombózis gyakorisága számottevően kevesebb volt, 1 millió ember közül mindössze 4,1 esetben mutatták ki.

A májban kialakuló (portális) vénás trombózis előfordulása:

  • COVID-19 után 436,4 eset az 1 millióból,
  • influenza után 98,4 eset
  • mRNS vakcinát beadása után 44,9 eset.

Mikortól véd a Pfizer és a Moderna vakcina? Itt vanank az adatok

A COVID-19-ben nem megbetegedetteknél az agyi vénás trombózis előfordulási gyakorisága 0,41 eset volt az 1 milliból bármelyik 2 hetes időszakot vizsgálva.

A COVID-19 utáni agyi és portális vénás trombózis esetekben emelkedett D-dimer- és alacsony fibrinogénszint társult nagyobb vérlemezkeszám-csökkenéssel. Az agyi vénás trombózis halálozása 20%, a portális vénás trombózisé 18,8% volt.

Vagyis a COVID-19 fertőzés az átlagnépességhez képest jelentős (kb 95-szörös) kockázatnövekedéssel jár a trombózis mindkét vizsgált típusában.

Az mRNS oltásokat követően megfigyelhető az előfordulási gyakoriság emelkedése mindkét trombózistípusban, de mivel az adatok nem tartalmaznak életkori illetve egyéb demográfiai csoportokra történő bontást, további következtetések nem vonhatók le.

Az azonban bizonyos, hogy a COVID-19 betegséghez köthető agyi vénás trombózisok előfordulási gyakorsága kb. 10-szer nagyobb volt, mint az mRNS vakcinák alkalmazása után észlelt esetek gyakorisága.

Ebben a vizsgálatban az agyi vénás trombózisok gyakorisága hasonló volt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálatában említett és az Astra Zeneca vakcina alkalmazása mellett talált értékhez (5,0/1 millió oltott; itt a COVID-19 betegséghez köthető agyi vénás trombózis 8-szor volt nagyobb, mint a vakcina alkalmazása után észlelt esetek gyakorisága).

Ez a tanulmány is aláhúzza azt, hogy az agyi vénás trombózis esetében a COVID-19 fertőzés sokszorosan nagyobb kockázatot jelent, mint ami az oltásoknál megfigyelhető - összegzi Dobson Szabolcs, gyógyszerész.

Hivatkozás: Taquet M.; Hussain M.; Geddes JR et al.: Cerebral venous thrombosis: a retrospective cohort study of 513,284 confirmed COVID-19 cases and a comparison with 489,871 people receiving a COVID-19 mRNA vaccine. DOI 10.17605/OSF.IO/H2MT7. OSF | https://osf.io/a9jdq/

Ez is érdekelheti:

Forrás: egeszsegkalauz.hu