Ezeket látta már?

Ezekre figyeljen, miután megcsípte egy kullancs

kullancs csípés után figyel tünet

A jó időben sokan indulnak a természetbe kirándulni. Ekkor azonban nagyobb az esélye annak, hogy egy-két kullancsot fedezünk fel magunkon. Hogy mire figyeljünk ekkor?

A kullancsok az egyre melegebb idő miatt már egész évben velünk vannak, ám a nyári hónapokban gyakrabban találkozunk velük, köszönhetően a sok kirándulásnak és a rövidebb ruháknak, melyekkel szinte tálcán kínáljuk magunkat az éhes vérszívó állatoknak.

Hogyan történik a kullancscsípés?

A kullancsok kicsi, pókszerű lények, melyek a növényekről, bokrokról, fűről másznak ránk. Körülbelül 850 típusú kullancs létezik: némelyikük akkora, mint egy ceruza radír, míg mások olyan aprók, hogy alig lehet őket látni. Amennyiben egy kullancs ránk mászik, általában meleg, nedvesebb hajlatokba költözik, ahol vékonyabb a bőr (például a fül mögé, a hónaljba ágyékhoz). Utána jól befúrja magát és el kezdi szívni a vért. Pár naptól néhány hétig táplálkozhat belőlünk, majd leesik.

Minél tovább maradnak rajtunk, annál nagyobb az esélye annak, hogy átadnak valamilyen fertőzést. Sajnos igen nehéz őket észrevenni, hiszen egyrészt kicsik, másrészt nyáluk érzéstelenítőt, véralvadásgátlót tartalmaz, így rendszerint semmit sem veszünk észre abból, ami történik.

Hogyan távolítsa el a kullancsot?

A kullancs eltávolításának fő szabálya az, hogy elkerüljük azt, hogy a vérszívó öklendezzen, mivel ekkor szinte magunkba fecskendezzük a kórokozókat. Éppen ezért tilos megnyomni a potrohát, és bekenni sem szabad. Kiszedéséhez használjon kullancseltávolító eszközt vagy valamilyen hegyes tárgyat (például szemöldökcsipeszt): fogja meg a minél lejjebb a kullancsot, a lehető legközelebb a bőréhez, majd csavarás nélkül húzza ki úgy, hogy a bőre kis sátort formázzon közben. Ne aggódjon, ha esetleg beszakad a feje. Miután végzett, fertőtlenítse a harapás helyét!

Előfordulhat allergiás reakció is utána

Általában maga a kullancscsípés ártalmatlan: eleinte kicsi, kemény dudornak tűnik. A harapás helyén bőrpír, viszketés, duzzanat, néha enyhe vérzés is előfordulhat. Olykor felléphet allergiás reakció is. Ilyenkor az alábbiakat tapasztalhatja:

 • fájdalom vagy duzzanat a csípés helyén
 • kiütés
 • égő érzés a csípés helyén
 • hólyagok
 • légszomj (súlyos allergia esetén)

Normális, hogy viszket a kullancscsípés?

Általánosságban elmondható, hogy a kullancscsípés nem fáj, nem viszket. Ha mégis, nem kell megijedni, a panasz nem a Lyme-kór korai jele, hanem csak a bőrirritáció következménye. A kullancs nyálában lévő toxinok és irritáló anyagok miatt egyes embereknél azonnali, intenzív viszketés léphet fel, ami napokig, sőt, akár hetekig is jelen lehet. Ha erős a panasz, akkor allergiás reakció lehet, amit antihisztaminos krémekkel remekül lehet csillapítani.

Kullancsok által terjesztett fertőzések

A kullancsok által terjesztett leggyakoribb betegség a Lyme-kór és a vírusos agyvelőgyulladás (kullancs-encephalitis), ám ezeken kívül még több fertőzést is okozhatnak (pl. tibola, babesiosis).

Általánosságban elmondható, hogy a Lyme-kór terjedéséhez egy kullancsnak legalább 24 órán keresztül az ember bőrén lennie, más fertőzések esetén ehhez elég lehet néhány óra. Éppen ezért fontos, hogy a harapás utáni hetekben minden nap alaposan vizsgálja át az egész testét, kiütések, foltok után kutatva!

Mikor menjen orvoshoz?

Kullancscsípés után nem kell egyből orvoshoz rohanni, ám az alábbi esetekben mindenképp szükséges:

 • ha nem tudja eltávolítani a kullancsot
 • ha gennyes váladék távozik a sebből
 • ha nő a harapás helyén a piros dudor
 • ha kokárdaszerű foltot lát a bőrén (erythaema chronicum migrans)
 • infuenzaszerű tünetek
 • izomfájdalom
 • heves szívdobogás
 • zavartság
 • láz
 • erős fejfájás
 • nehézlégzés
 • remegés, görcsök
 • megnagyobbodott nyirokcsomók

Be kell vizsgáltatni a kullancsot?

Megoszlanak a vélemények arról, hogy be kell-e vizsgáltatni a bőrünkből kiszedett kullancsot. Bár vannak erre tesztek, ám a legtöbben nem javasolják, mivel felesleges riadalmat kelthet, ha kiderül, hogy fertőzött volt a vérszívó. Hiszen ez még nem jelenti azt, hogy a kórokozókat nekünk is átadta. Éppen ezért, inkább figyelje a tüneteket, hiszen ez a biztosabb módja annak, hogy megtudja, megbetegedett-e. Vérvizsgálatot sem érdemes ekkor végeztetni, hiszen az első időkben álnegatív eredményt adhat!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Lyme-kór: ezek a kullancscsípés utáni első tünetek

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kullancs

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához