Ezeket látta már?

Kullancs van a macskámban, belehalhatok?

macska

A vírusfertőzött kullancsok által egyre nagyobb veszély leselkedik ránk. Belehalhatunk egy kullancsfertőzött macska harapásába? A témában Dr. Lakos András válaszolt kérdéseinkre.

Futótűzként terjedt el néhány éve a hír, hogy Japánban valószínűleg egy kullancsfertőzött macska harapásába belehalt egy nő. Állítólag ez a világ első olyan halálesete, ahol nem közvetlenül, hanem közvetetten terjedt át a fertőzés emberre.

A halál oka: SFTS

A japán egészségügyi tárca szerint az áldozat egy kóbor macskát akart orvoshoz vinni, amikor az megharapta őt, így átadva neki a trombicitopéniát és még megannyi kellemetlen vírus okozta tünetet, amelyért mind az SFTS szindróma (Severe fever with thrombocytopenia syndrome virus) felelős.

Mivel az áldozat 10 nap múlva váratlanul meghalt, így került a média és az infektológusok érdeklődésének központjába: nem találták a halál okát, azonban minden jel arra mutatott, hogy SFTS szindrómában szenvedett halálakor.

A nőn nem találtak ugyan kullancsok okozta csípést, ezért kezdtek el a fertőzött macska által hordozott betegség átterjesztésére gyanakodni.

Mi az az SFTS?

Az SFTS egy viszonylag új fertőző betegség, amely eddig kizárólag Ázsiában ütötte fel a fejét. Tünetei között olyanok szerepelnek, mint láz, hányás, hasmenés, szervelégtelenség több szervnél egyszerre, alacsony vérlemezkeszám, emelkedett májenzimszint, és alacsony fehérvérsejtszám.

A vírust terjesztő kullancsok miatt 30%-os a halálozási arány, illetve különösen az 50 év felettieknek kell óvakodniuk tőle, ugyanakkor eddig mindegyikük közvetlenül a kullancstól kapta el a fertőzést. A szindróma jelenleg nem kezelhető, nem létezik ellene hatékony gyógyszer.

Milyen veszély leselkedhet még kiskedvenceinkre? Tudjon meg többet a toxocarosisról!

Mit mond a szakértő?

Dr. Lakos András a kullancsbetegségek ambulanciájának vezetője kérésünkre elmondta, hogy nem kell tartanunk attól, hogy a kullancs által megcsípett állat ránk is "átragasztja" a vírust. "A világon több száz kullancs által terjesztett fertőzés ismert, ebből emberre veszélyes, Európában is előforduló mindössze egy tucat. Jelenleg nincs adatunk arról, hogy előfordult volna Magyarországon SFTS fertőzés"- mondja a szakértő.

Forrás: hvg.hu

Forrás: kullancs.hu

Forrás: EgészségKalauz