Ezeket látta már?

Rálépett egy kutya a sarkamra, elkaphattam a veszettséget? Az orvos válaszol

kutyaharapás, veszettség, fertőzés, oltás

Arra lettem figyelmes, hogy egy sétáltatott kutya hátulról kissé a lábamnak jött, és a sarkamba taposott.

A Vakcinainfós orvosokhoz az alábbi kérdés érkezett:

"Tisztelt Orvosok,

Fábián Sebestyén doktor úrtól szeretnék útmutatást kérni veszettség kérdéskörben.

Háttér: 29 éves nő, alapbetegség: endometriózis, szorongás

Szedett gyógyszerek: Letrox, Bromocriptine

A múlt héten Horvátországban nyaraltunk, és egyik este (08.25. péntek) az óvárosi részt tekintettük meg. Nagy volt a tömeg, szűkek az utcák és sikátorok. Én a fal felé álltam, beszélgettem valakivel, mikor is arra lettem figyelmes, hogy egy sétáltatott kutya hátulról kissé a lábamnak jött, és a sarkamba taposott (valószínűleg/úgy éreztem, a karmával érintett). Ekkor hátrafordultam, és bár nem láttam a teljes történést, úgy rémlik, hogy a gazdája próbálta a pórázzal visszahúzni és a fal felé terelni a kutyát (ekkor jöhetett nekem a kutya), mert szemben egy másik kutyus jött (gondolom nem akarta az óváros közepén összeereszteni a másik ebbel).

Én ekkor megnéztem a sarkam, a bokacsont alatt csak egy halvány rózsaszín csíkot láttam rajta (olyat, mint amikor az ember erősebben megvakarja magát), fújtam rá egy fújásnyi alkoholos kézfertőtlenítőt, de nem tulajdonítottam neki nagyobb jelentőséget, mivel nem láttam, hogy vérezne.

Az esetet követő kb. 30-60. Percben Octenisept-et is fújtam rá (már a szálláson), ekkor, majd rá kb. 2 órára is készítettem róla képet, amit hozzászólásban csatolok.

Mivel a képeken nem láttam egyértelmű sérülést, ezért nem is foglalkoztam vele, viszont utólag sajnos elkövettem azt a hibát, hogy jobban utánanéztem a veszettségveszélyes expozícióknak, és azt találtam, hogy bizonyos esetekben vér nélküli karmolás útján is terjedhet. És itt van a dilemmám: alig látszott valami a lábamon, VISZONT a kutyát nem ismerem, az oltási státuszát nem volt lehetőségem megkérdezni (addigra már a következő utcában jártak) és az állat nem megfigyelhető. Ez potenciális expozíciónak számíthat?

Kis viszketést, bizsergést, tapasztaltam, tapasztalok a területen, de már nem tudom, hogy beképzelem-e vagy valós tünet. A bepánikolás óta minden pigmentációt vizsgálok a lábamon, és az Achilles-ínamon is látok egy enyhe elszíneződést (lehetett vajon ott is karmolás? Ezt anno nem fotóztam le).

A helyzetet bonyolítja, hogy utólag teszttel is bizonyítást nyert, hogy 08.24-én elkaptam a Covid-ot is (3x Pfizer oltással rendelkezem), a tesztem ma már negatív, de még enyhén hallatszik a hangomon.

A kérdéseim:

1. A történet és a képek fényében szükséges-e háziorvosom felkeresnem jegyzőkönyv felvétele és veszettség oltás céljából?

2. Ha szükséges az oltás, nem vagyok vele elkésve?

3. Ha szükséges az oltás, mennyi idővel a felvétele után nyugodhatok meg teljesen?

4. Ha szükséges az oltás, nem okoz gondot a korábbi Covid fertőzés? (akár a mellékhatások, akár az oltás hatékonysága tekintetében, hogy esetleg ne reagálna rá megfelelőképpen az immunrendszerem)

Előre is a köszönöm a türelmét és nagyon köszönöm, ha időt szán kérdéseim megválaszolására."

Az orvos válasza:

"1. Nezze, ha a kutyát rendes gazda vezette porazon, akkor az definicio szerint nem kobor. Nem a lakasba bezarva kap a kutya veszettseget, ertelemszeruen. En erre a tok bizonytalan/semmilyen expozícióra nem indikálnám be az oltási sort, de ha annyire szorong, hogy mar arra sem emlékszik, ami megtörtént, vegye fel háziorvosával a jegyzőkönyvet, és azzal szíveskedjen az ANTSZ-hez fordulni.

2.nincs elkésve

3.minél hamarabb jobb lenne, mert tönkre fog menni a szorongásától

4.nem okoz"

A veszettség tünetei

Az első, bevezető szakaszban influenzaszerű tünetek jelentkeznek:

  • gyengeségérzés,
  • lehangoltság,
  • álmatlanság,
  • láz,
  • fejfájás,
  • étvágytalanság.

A sebzés helye érzékeny és fáj, de a harapás helyén kellemetlen vagy viszkető érzet, zsibbadás is előfordulhat. Ez a szakasz kb. 2-10 napig tart.

A második, izgatottsági (dühöngő) szakaszban akut nyugtalanság, nyelési görcsök, szorongás, dührohamok jelentkeznek, tipikus a víziszony, a garatizmok görcse, a beteg rekedt és félrenyel. Előfordulhat tudatzavar, delírium és hallucinációk is jelentkezhetnek. Ez a szakasz kb. 2-3 napig tart, a láz egyre erősödik, remeg és nyáladzik a beteg.

A harmadik, bénulásos szakaszban a száj, a garat- és gégeizmok görcsei miatt a beteg a nyálát nem tudja lenyelni, erősen „nyáladzik”. A hangok, fények is görcsöket válthatnak ki, a beteg egyre gyengébb. Végül bénulás, kóma lép fel, majd beáll a halál.

Ha a klinikai tünetek kialakulnak, a betegség és a halálos kimenetel már általában visszafordíthatatlan. Eddig összesen 20 emberi túlélőt dokumentáltak.

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben bármilyen állat megharapta, megkarmolta, veszett állatot nyúzott vagy annak tejét itta, azonnal orvoshoz kell fordulni, mert a veszettség korai beavatkozás nélkül csaknem minden esetben halálos az emberre nézve. Az állatharapások szakszerű kezelése érdekében keresse fel a területileg illetékes sebészetet vagy baleseti sebészeti ügyeletet!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Veszettség tünetei: figyelem, csak lappangási időben gyógyítható!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

macskaharapás

Forrás: Vakcinainfó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához