Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Légúti distressz szindróma: ezen múlik, hogy a covid betegek tüdeje súlyosan károsodik vagy sem

asztma, asztmatikus roham, korai tünet, nehézlégzés, sípoló légzés

Az ARDS egy, az életet veszélyeztető állapot, a tüdő olyan jellegű károsodása, amely miatt nem jut elegendő oxigénhez, így a keringés, és egyéb szervek is károsodnak.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt egy új tanulmány alapján a COVID-19-re jellemző akut légúti distressz szindróma (ARDS) keletkezésének hátteréről:

"Egy japán kutatás szerint, amely a lektorálás előtt álló tanulmányokat ismerteti, a COVID-19 betegség korai szakaszában a tüdőben léghólyagocskák (alveolusok) laphámsejtjeinek programozott sejthalála következik be, ami alapvetően hozzájárulhat a betegek egy részében kialakuló nagyon súlyos akut légúti distressz szindrómához (ARDS-hez). Kétféle sejthalált ismertet a tanulmány a jelenséggel kapcsolatban: a nekroptózist és a piroptózist.

A nekroptózis magában foglalja a membrán integritásának elvesztését, a károsodást okozó molekulák (DAMP) felszabadulását, és ezért szorosan kapcsolódik a gyulladásos válaszhoz.

A piroptózis (gyulladásos, programozott sejthalál) esetében sok egyéb folyamat mellett 1-2 nm átmérőjű pórusok alakulnak ki a sejtmembránban. A pórusok a gyulladásos molekulák sejtközötti térbe való kijutását biztosítják.

A fenti folyamatok során a léghólyagocskák laphámsejtjeiből felszabaduló gyulladásos molekulák hozzájárulhatnak a légúti distressz szindróma nagyfokú súlyosbodásához. Egyúttal viszont gátlásuk ígéretes kezelési lehetőség."

Olvasson tovább! Nuvaxovid: új koronavírus elleni vakcina, ami az oltás szkeptikusokat is meggyőzte

Hivatkozás: Kentaro Tojo, Natsuhiro Yamamoto, Nao Tamad et al.: Early Alveolar Epithelial Cell Necrosis is a Potential Driver of ARDS with COVID-19. medRxiv preprint doi: https://doi.org/10.1101/2022.01.23.22269723; t

https://www.medrxiv.org/.../2022.01.23.22269723v1.full.pdf

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához