Ezeket látta már?

Akut légúti distressz szindróma (ARDS)

2017.03.16. Módosítva: 2017.03.16.

Életet veszélyeztető állapot: a tüdő olyan jellegű károsodása, amely miatt nem jut elegendő oxigénhez, így a keringés, és egyéb szervek is károsodnak.

Okok, kockázati tényezők

Akut légúti distressz szindróma (ARDS)

ARDS-t okozhat bármely, a tüdőt érintő károsodás, pl.

Hányadék lenyelése (aspiráció)

Vegyi anyagok inhalálása

Tüdőgyulladás

Tüdőátültetés

Szeptikus sokk (a teljes szervezetet érintő fertőzés, vérmérgezés)

Trauma, sérülés

Az ARDS következtében folyadék kerül a léghólyagokba. A folyadékfelhalmozódás (ödéma) meggátolja az oxigén véráramba jutását.

A légúti folyadéktelődés miatt a tüdő kemény és merev lesz, tágulási képessége lecsökken. A vér oxigénszintje veszélyes mértékben csökken, még akkor is ha a beteg gépi lélegeztetésben részesül ún. endotracheális tubuson át.

Az ARDS gyakran többszervi elégtelenséggel társul, mint pl. máj- vagy veseelégtelenség. Erős kockázat a dohányzás, a súlyos alkoholizmus.

Tünetek

Légzési nehezítettség

Alacsony vérnyomás, szervműködési elégtelenség

Felgyorsult légzés

Pihegő légzés (a tüdő nem tud "átlélegezni")

A tünetek általában 24-48 óra alatt kialakulnak a sérülést vagy betegség fellépését követően. Általában az ARDS-t átélő emberek annyira rosszul vannak, hogy még panaszkodni sem tudnak.

Diagnosztika

Mellkasi hallgatózás felfedi a az abnormális légzési jeleket, hangokat. Az ún. krepitáció hallható, amely jellemző a tüdőhólyagokban lévő folyadékra. Gyakran alacsony a vérnyomás. Gyakori lehet a cianózis (kékeslila bőr és ajkak, körmök) ai szintén a szöveti oxigénhiány következménye.

Diagnosztikus tesztek

Teljes vérkép

vérgázok

Bronchoszkópia (tüdő, légutak endoszkópos vizsgálata)

Mellkas-röntgen

Köpettenyésztés

Fertőzésekre irányuló vizsgálatok

Kezelés

Az ARDS-ben szenvedő betegeket intenzív osztályon kezelik.

A kezelés célja a légzés támogatása, és az ARDS lehetséges oki kezelése (a fertőzés, a gyulladás kezelése, a tüdőben lerakódott folyadék eltávolítása).

Lélegeztetőgépet is alkalmaznak nagydózisú oxigén bejuttatására a tüdőbe, megfelelő nyomás mellett. A betegek gyakran nyugtatók adására szorulnak a gépi lélegeztetés alkalmazása mellett. Egyes kutatások szerint az ARDS-betegek időszakos "bénító hatású" gyógyszerelése javítja a gyógyulás esélyeit. A kezelést addig folytatják, amíg a beteg már képes önállóan lélegezni.

A betegség prognózisa, kimenetele

Az ARDS igen súlyos betegség, a betegek mintegy 1/3-a elhalálozik. A túlélők legtöbbjének helyreáll a tüdőfunkciója, de előfordulhat fennmaradó, enyhe fokú tüdőkárosodás.

Az ARDS-túlélők között nem ritka a memóriazavar, vagy egyéb életminőséget érintő probléma a gyógyulás után. Ennek oka az agykárosodás: a nem kellő oxigénellátás miatt az agy sem jutott megfelelő mennyiségű oxigénhez.

Szövődmények

Többszervi elégtelenség

Tüdőkárosodás (légmell, a tüdők összeesése), ez a gépi lélegeztetés következtében alakulhat ki

Tüdőfibrózis (hegképződések a tüdőszövetben)

Tüdőgyulladás a gépi lélegeztetés miatt

Hívjunk-e orvost, mentőt?

Az ARDS gyakran kórházi körülmények között alakul ki. Ha viszont egészséges személyen alakul ki súlyos tüdőgyulladás, és az rosszabbodik, átvezethet ARDS-be is. Légzési nehezítettség esetén várakozás nélkül mentőt kell hívni!

forrás: MSD Orvosi kézikönyv, PubMed

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához