Ezeket látta már?

Milyen betegségeket kaphatunk el a házimacskáktól?

macska cica zoonózis kisállatok egészsége fertőzések kutatás

Veszélyesek lehetnek-e ránk a házi kedvenceink?

Nemzetközi együttműködés keretében vizsgálták a házi macskák és a denevérek közötti interakciókat. A vizsgálat célja a macskák kórokozó-terjesztésben játszott szerepének megértése volt.

A kutatási eredmények

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpontjának (HUN-REN ÖK) tudományos munkatársa, Szentiványi Tamara egy új-kaledóniai és egy brit kutatóval működött együtt. A Citizen Science módszer alkalmazásával elsőként vizsgálták a házi macskák és a denevérek közötti interakciókat, illetve a potenciális kórokozó-átterjedési események előfordulását a lakosság által gyűjtött adatok felhasználásával. Az iNaturalist nevű Citizen Science platform adatai alapján dolgoztak, ami azt jelentette, hogy a lakosság által szolgáltatott megfigyelési adatokat – például fényképeket, videókat – kielemezték és ezeket használták fel a kutatásokhoz. A kutatás rávilágít arra, hogy a szabadon élő házi macskák a zoonotikus kórokozók potenciális forrásai és egyben a veszélyeztetett vadon élő állatok természetvédelmi kockázati tényezői is. Az eredményeket bemutató tanulmány a Mammal Review tudományos folyóiratban jelent meg.

Hogyan közvetítik a macskák a fertőzéseket?

Kedvenceink a vadon élő állatokkal is szoros kapcsolatban vannak, így közvetítői lehetnek az emberekre is veszélyes fertőzéseknek, a zoonózisoknak. A házi macskák ragadozó életet élnek, kapcsolatba kerülnek kistestű vadállatokkal – például rágcsálókkal, denevérekkel és madarakkal – amelyek fertőzéshordozók lehetnek. Azonban a zoonotikus betegségek megjelenésében játszott szerepüket nem ismerjük eléggé, ennek felderítésére irányult a kutatás.

A tanulmány rávilágít arra, hogy a szabadon élő házi macskák a zoonotikus kórokozók potenciális forrásai és egyben a veszélyeztetett vadon élő állatok természetvédelmi kockázati tényezői is, kritikus szerepüket mégis gyakran alábecsülik. A kutatók kiemelik, hogy a házi macskák jelentős köz- és állategészségügyi veszélyforrást jelenthetnek bizonyos körülmények között. A megoldás az lehet, hogy nem engedjük ki a szabadba macskáinkat, kiküszöbölve ezzel a vadon élő állatokkal való találkozásukat, így csökkentve a kórokozók terjedésének kockázatát. A kutatók javasolják, ha házi kedvenceinken betegségre utaló jeleket látunk, azonnal forduljunk velük állatorvoshoz. Így védhetjük leginkább a környezetünkben vadon élő állatokat, önmagunkat és kedvenceinket.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi az a zoonózis és kell-e félni tőle?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

zoonózis

Forrás: HUN-REN ÖK
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához