Már a spájzban vannak: itt az új orosz vakcina delta variáns ellen

birt mutáció, koronavírus, covid

A Gamaleya Központ a Szputnyik V-öt a COVID-19 delta törzs elleni vakcinaként könyvezi.

Az orosz Egészségügyi Minisztérium Gamaleya Központja kifejlesztette a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina egy speciálisan a COVID-19 delta variáns törzsére módosított változatát - közölte az Interfax-szal az intézmény vezetője, Alekszandr Ginzburg professzor, a RAS akadémikusa.

Már létezik a hűtőszekrényben egy, kész vakcina

- mondta a tudós.

Elismerte azonban, hogy még túl korai lenne egy ilyen oltóanyag hatékonyságáról beszélni.

Mindenki elkezdett oltóanyagot készíteni a delta törzs szekvenciája alapján, de hogy ez jobb lesz-e (a már létező gyógyszerekhez képest) a delta törzs ellen, azt senki sem tudj most megmondani

- mondta Ginzburg.

A delta variáns esetében az idő az ellenség

A koronavírus okozta magas halálozási arányok a COVID-19 "delta" törzs dominanciájának köszönhető, és más mutációk is lehetségesek a jövőben, de hogy ezek veszélyesebbek lesznek-e, azt nem lehet megmondani - tette hozzá.

Delta-variáns: ez a legerősebb védelem ellene - kattintson!

Akik nem kaptak védőoltást, azoknál nem két-három hét alatt, mint a többi változatnál, hanem négy-öt nap alatt alakul ki a fertőző folyamat. Immunrendszerünk 10-12-14 nap alatt termel ellenanyagokat. A koronavírus más változatainál erre volt ideje a szervezetnek, és még a gyógyszerek is segítettek a betegeknek túlélni, amíg az immunrendszer be nem indult. "A delta esetében azonban nincs idejük – szögezte le Ginzburg.

Új koronavírus törzsek is jöhetnek még

Jelenleg ennél veszélyesebbről nem tudok, de más mutációk nagyon is lehetségesek

- mondta Ginzburg arra a kérdésre, hogy létezhet-e még veszélyesebb törzs.

Ugyanakkor - tette hozzá - lehetetlen pontos előrejelzést adni. "Istent és Charles Darwint kivéve senki sem tudja, hogy az evolúció hogyan fog végbemenni. És én sem tudom" - mondta a tudós.

Vlagyimir Sztarodubov, az Orosz Tudományos Akadémia alelnöke, aki a RAS orvostudományi intézetének felügyeletét látja el, augusztus elején az Interfaxnak elmondta, hogy a COVID-19 okozta halálozás az Orosz Föderációban továbbra is magas, különösen magasabb, mint Nyugaton, ami az alacsony oltási aránynak és a járványügyi intézkedések elhanyagolásának köszönhető, amit a vírus veszélyesebb mutációja - a "delta" változat - is súlyosbít.

Ez is érdekelheti:

Az Oroszországban észlelt koronavírusos megbetegedések több mint 95%-a a delta változatba tartozik - közölte július 30-án Rinat Makszjutov, a Roszpotrebnadzor Vektor központjának vezetője. Ugyanakkor Oroszországban már több mint 20 ezer különböző koronavírustörzset szekventáltak - mondta.

Vlagyimir Sztarodubov szerint az összes létező COVID-19 vakcina kevésbé hatékony az "indiai" törzs (delta változat) ellen, de egyelőre nincs szükség új gyógyszerekre. "A genetikusok figyelik a törzs változásait. És ha szükséges, felvethetik az új vakcinák kérdését. De egyelőre nincs erre szükség. Amíg a létező vakcinák megoldják a problémáinkat" - mondta.

A Szputnyik Light legyen emlékeztető oltás?

"Ez egy gyönyörű, tudományosan megalapozott javaslat. "A Pfizer-nek valóban szüksége van rá, mert a Pfizer egyetlen rögzített konformációval rendelkezik, míg a Sputniknak, mint természetes S-fehérje, többféle konformációja is van. Ezért a semlegesítő antitestek spektruma, amelyek mind erre, mind erre az S-proteinre képződnek, sokkal szélesebb a Szputnyik esetében. Ebben az esetben egy ilyen "koktél" hatékonyabb lesz egy bizonyos "delta" törzs ellen" - mondta a Gamaleya Központ vezetője.

Augusztus 11-én az Orosz Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) felajánlotta a Pfizernek, hogy a BioNTech céggel közösen kifejlesztett, a delta törzs elleni hatékonyság növelését célzó vakcina harmadik dózisaként (emlékeztető) klinikai vizsgálatokat végezzen a Szputnyik Light oltóanyaggal. A Pfizer sajtóosztálya nem válaszolt az Interfax megkeresésére.

Mihail Murasko, az egészségügyi minisztérium vezetője augusztus 11-én elmondta, hogy a Szputnyik V hatékonysága a COVID-19 delta törzs ellen 83%-os, és a vakcina több mint 95%-ban véd a súlyos megbetegedések ellen.

Aktuális koronavírus hírek itt - kattintson!

Forrás: MTI