Ezeket látta már?

Már a szomszédban a majomhimlő - ilyen tünetekkel került kórházba egy bécsi férfi

majomhimló, majomhimlő tünetei, vírus, fertőzés

Majomhimlő gyanújával szállítottak kórházba egy embert Ausztriában – jelentette az ORF osztrák közszolgálati televízió. A gyanú beigazoldódott, valóban elkapta a fertőzést.

A tájékoztatás szerint a 35 éves bécsi férfit éjszaka vitték kórházba, miután enyhe lázat mutattak ki nála, az arcán pedig kiütések keletkeztek.

„A himlőgyanús eset megerősítve”

Ezt közölte a bécsi egészségügyi hatóság, hozzátéve, hogy miután kimutatták a szervezetében a vírust, és tünetei is vannak, kijelenthető, hogy majomhimlővel fertőződött meg.

A gyanús esetként érkezett páciens laboreredménye megerősítette, hogy himlővírussal fertőződött meg. Annak megállapítása, hogy a himlővírus melyik fajtájáról van szó, még folyamatban van

– tudatta az APA osztrák hírügynökséggel Nina Brenner-Küng, a bécsi egészségügyi szolgálat szóvivője, aki szerint valószínűség szerint majomhimlővel állnak szemben.

Az elmúlt napokban Európa több országában, köztük Belgiumban, Svájcban, Spanyolországban és Hollandiában, illetve Izraelben vettek nyilvántartásba majomhimlővel fertőzött embereket. Már legalább 14 országban jelent meg a fertőzés.

Ezt kell tudni a közelmúltban jelentett majomhimlő esetekről - olvasson tovább!

Az Afrikából származó majomhimlő nem terjed könnyen emberről emberre, a terjedéséhez szoros fizikai kontaktus kell, például szexuális együttlét.

Leggyakoribb tünetei közé tartozik

  • az enyhe fejfájás,
  • izomfájdalom,
  • gyengeség
  • és bőrelváltozások. 

A BMJ brit orvosi szaklap szerint az európai esetekért felelős vírusklád által okozott megbetegedés halálozási aránya Afrikában 3,6 százalék volt.

Ez Kemenesi határozott véleménye a felbukkant majomhimlőről - kattintson!

Hogy terjed a majomhimlő, mik a tünetek?

Állatról, a fertőzött állat vérével, testváladékaival vagy majmok esetében kiütéseivel történő érintkezés során, míg emberről a fertőzött ember kiütéseivel vagy a kiütések által kontaminált felületekkel (pl: ruha, ágynemű) való érintkezéssel. Testváladákokkal és légúti cseppekkel is terjedhet ám semmiképp se keverjük össze a COVID-19-nél megismert, rendkívül hatékony légúti terjedéssel. Itt egy nehézkes, hosszú és közeli kontaktust követelő terjedés ismert, így főként családtagok, közeli hozzátartozók kerülnek látókörbe egy-egy terjedési esemény során.

  • Az inkubációs idő, tehát a fertőzéstől a tünetek megjelenéséig tartó időtartam nagy általánosságban 5-től 13 napig tart.
  • A kezdeti tünetek könnyen összekeverhetőek más megbetegedéssel: fáradtság, láz, nyirokcsomó duzzanat, izomfájás, hátfájás stb.
  • A karakterisztikus kiütések 1-3 nappal a láz megjelenését követően jelentkeznek, főként az arcon és végtagokon hangsúlyosak.
  • A kiütések, más himlőfertőzéshez hasonlóan kiemelkednek, feltelnek majd idővel kifakadnak és leszáradnak.
  • A kiütések a nyálkahártyákon és egyéb testrészeken is megjelenhetnek, de kifejezetten a nyálkahártyán való megjelenést feltételezik a cseppfertőzéses terjedés mögött, mint erősítő tényező.
  • A tünetek 2-4 hétig eltarthatnak, specifikus terápiára nincs lehetőség, támogató kezelést szoktak nyújtani.

Van vakcinánk vagy bármely eszközünk majomhimlő ellen?

Célzott gyógyszeres terápia nincs, de vakcina van. Az eredetileg feketehimlő ellen készült vakcinák bizonyos fokú védelmet nyújtanak a közeli rokon majomhimlő vírus ellen is. Az EU-ban engedélyezett IMVANEX készítmény korábban már alkalmazásra került behorcolt majomhimlős esetek és azok kontaktjainál.

Egyébként a piacon többféle, feketehimlő elleni készítmény is létezik, melyek az orthopoxvírus csoport más vírusai ellen is bizonyos fokú védelmet nyújtanak, így kerülhetnek ezek felhasználásra más himlővírusok ellen is.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához