Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Már Magyarországon is fel lehet venni a 4. koronavírus elleni oltást - ez a feltétele

harmadik oltás, védettség, vakcina, oltás, Pfizer, Janssen, Moderna, AstraZeneca, Sinopharm

Itthon is engedélyezik a negyedik oltás felvételét.

Orvosi konzultáció után, itthon is bárki felveheti a koronavírus elleni 4. vakcinát - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

Az emlékeztető oltás véd az omikronnal szemben?

A negyedik oltásról szóló szabályozás várhatóan egy héten belül megjelenik. Az omikron variáns mindenképpen fordulópontot jelent az oltások szempontjából is.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő korábban úgy fogalmazott, hogy az előzetes adatok szerint a leghatásosabb jelenlegi oltások (Pfizer, Moderna) csak részleges védelmet fognak nyújtani és azt is csak akkor, ha az emlékeztető oltás viszonylag friss.

Hogy a viszonylag szó pontosan milyen időtávot jelent és meddig, az még nem ismert, és az sem, hogy a semlegesítő ellenanyagszint általa történő megemelése milyen tényleges védelmet nyújt a súlyos és a halálos kimenetelek ellen, de valószínűsíthető, hogy nyújt, így az emlékeztető oltások nagyon ajánlottak.

Az emlékeztető oltásokat hányszor érdemes beadni?

Az emlékeztető oltásokkal kapcsolatban nincsen egységes nemzetközi álláspont. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint a négyhavonta ismételt koronavírus elleni emlékeztető oltások gyengíthetik az immunrendszert, és fáradékonnyá tehetik az embert.

Az EMA szerint az országoknak több időt kellene hagyniuk az emlékeztető oltási programok között, és azokat a hideg évszak kezdetéhez kellene kötniük, mint az influenza esetében.

Negyedik oltás: az izraeli tapasztalatok alapján 4 havonta kellene újraoltani Olvasson tovább!

A tanácsot az ügynökség annak kapcsán adta ki, hogy egyes országok fontolóra vették, hogy második megerősítő oltást is felajánljanak, hogy további védelmet nyújtsanak az egyre terjedő omikronnal szemben. Január elején Izrael lett az első ország, amely megkezdte a második, azaz negyedik oltás beadását a 60 év felettieknek. Az Egyesült Királyságban az első emlékeztető oltások jó védelmet nyújtanak, és jelenleg nincs szükség második emlékeztető oltásra, de az adatok alakulása során felülvizsgálják azokat.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához