Friss koronavírus hírek ma

Maszk fertőtlenítése a sütőben? Kipróbálták, ez lett az eredménye!

ffp2, maszk, arcmaszk, koronavírus, fertőtlenítés

Egy új kutatás során 100 fokos száraz hőt vetettek be a maszkok fertőtlenítésére.

Mivel az omikron variáns kifejezetten gyorsan terjed, a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a sebészeti és a szövetmaszkok helyett a az N95/FFP2 maszkok viselése ajánlott. Fontos tudni, hogy ugyan az FFP2 maszkok drágábbak, mint a hagyományos maszkok, de sokkal inkább ellenállnak a fertőtlenítésnek, amit egy új kutatás is alátámasztott.

Egy maszk akkor kap N95 minősítést, ha bebizonyosodik, hogy a levegőben lévő részecskék 95 százalékát kiszűri, és tökéletesen illeszkedik az archoz.

A Beth Israel Deaconess Medical Center kutatói a vizsgálatok során a 3M márkájú maszkokat UV-fénnyel és hidrogén-peroxidos gőzöléssel fertőtlenítették. Kiderült, hogy akár 25 alkalom után is ugyanolyan jó a szűrő képességük és ugyanolyan jól illeszkednek az archoz. A tesztben résztvevő személyek, akik a maszkokat viselték, nem éreztek semmilyen negatívumot a 25. fertőtlenítés után sem.

Bivalyerősnek mutatkozik a Pfizer új koronavírus elleni gyógyszerjelöltje

A PLOS One-on jelent meg egy másik kutatás eredménye, amiben egy speciális sütőben fertőtlenítették a maszkokat. Arra jutottak, hogy a 100 fokos száraz hő is alkalmas a fertőtlenítésre, de az igaz, hogy nem konyhai sütővel végezték a vizsgálatokat, és nem is minden maszkra érvényes az eredmény.

Habár a fent említett fertőtlenítési formákra az átlagembernek nincs módja, az azonban tény, hogy az FFP maszkokat nem kell eldobni egyetlen használat után. Akár a napon való „pihentetés”, szellőztetés, a maszkok váltogatása meghosszabbíthatja az élettartamukat.

Forrás: EgészségKalauz