Meddig tart a védettség a Sinopharm oltás után?

#kínai vakcina #oltás #kínai vakcina hatása #kínai vakcina immunitás
2021.05.16.
Meddig tart a védettség a Sinopharm oltás után?

Meddig tart a Sinopharm, kínai vakcina által nyújtott koronavírus elleni immunitás? Véd-e a koronavírus mutánsoktól, és elég lesz a két adag belőle, vagy szükség lehet egy harmadik dózisra?

Sinopharm, a klasszikus védőoltás

A Sinopharm vakcinája, a kínai vakcinaként ismert Covid-19 elleni védőoltás- a gyártástechnológiát tekintve - a vakcinák klasszikusa.

Az elölt kórokozót tartalmazó oltóanyagokat évtizedek óta sikeresen és biztonságosan használják vakcinációs célra, legyen szó torokgyík, járványos gyermekbénulás vagy veszettség megelőzéséről. Jelen esetben a Covid-19 elleni vakcina elölt koronavírust (SARS-CoV-2) tartalmaz (a vuhani verziót). Az elölt vírus senkit nem betegít meg, de a szervezetbe való bejutása védekezésre sarkallja az immunrendszert.

A biztonságosságot illetően a Sinopharm honlapján az olvasható, hogy több mint 10 millió fő vakcinációját követően sem számoltak be súlyos oltás-mellékhatásról. Az oltást követő esetleges mellékhatások döntően helyi jellegűek, esetleg láz, fejfájás és izomfájdalmak fellépésével lehet számolni.

Kínai vakcina hatásossága

A Sinopharm elölt vírusos vakcinájának a hatékonysága a második adag felvétele után 14 nappal 79 %,- a Kínán kívül végzett klinikai fázis III. vizsgálat eredményeinek az idő közbeni kiértékelése alapján.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a hozzá benyújtott dokumentációk alapján 2021. március végén pozitívan nyilatkozott a Sinopharm vakcináról, aminek várhatóan április végéig megadja a vészhelyzeti használati engedélyt. Megjegyzendő, hogy a WHO legalább 50 %, de lehetőleg 70 % fölötti hatékonyságot támaszt elvárásként a Covid-19 elleni vakcinákkal szemben, és alapvető feltétel a vakcinák biztonságossága.

Tény azonban, hogy a Sinopharm vakcinája esetén még nem állnak rendelkezésre alcsoportos adatok, vagyis nem ismert, hogy mekkora a kínai oltóanyag hatékonysága időskorúaknál, illetve krónikus betegségekkel rendelkezőknél való alkalmazásnál.

Kínai oltás által kiváltott immunitás

Arra vonatkozóan, hogy mennyi időn át tartó védelmet garantál a Sinopharm vakcina 2 dózisának a beadása, nincsenek pontos adatok. Ezekhez hosszú távú „real-life” nyomon követésre van/lesz szükség. Egyelőre az olvasható a Sinopharm weboldalán, hogy a fázis I. és II. vizsgálatok alapján az oltottaknál 6 hónap elteltével is magas antitest-szint igazolható, tehát hathónapos védelmet "vállal" a vakcina gyártója.

Kínai vakcina: ezekre a mellékhatásokra számíthat oltás után

Mennyire hatásos a kínai vakcina a mutánsok ellen?

Az inaktivált vírust tartalmazó vakcináktól a szakemberek széles körű védelmet várnak. Zhang Yuntao, a Sinopharm leányvállalatának (CNBG) az elnöke és kutatási igazgatója egy sajtókonferencián azt nyilatkozta, hogy folyamatosan tesztelik a vakcinájuk koronavírus mutánsokkal szembeni hatékonyságát. A Sinopharm vakcinája a brit variánssal, illetve a dél-afrikai koronavírus-variánssal szemben is hatásosnak bizonyul, csakúgy, mint 10 másik, Kína különböző régióiban felfedezett koronavírus-variánssal szemben.

Kell-e harmadik oltás a kínai vakcinából?

Az elölt vírusos vakcináknál általában emlékeztető oltás(ok)ra van szükség. Jelenleg 21-28 nap eltéréssel adják be a Sinopharm Covid-19 elleni vakcina 2. adagját (azaz az első emlékeztető adagot). A CNBG szakemberei úgy nyilatkoztak, hogy a vakcináció hatékonyságának a növelése érdekében ők tervbe vettek egy újabb emlékeztető oltást, vagyis a 3. dózist. Egyes arab országokban már 3. dózist is adnak a vakcinából, a hatékonyság fokozása céljából

Jó lehet a kínai vakcina gyerekeknek is?

Érdekességként említhető, hogy a Sinopharm a gyermekeken (3-17 éves korcsoport) is vizsgálta az elölt vírusos oltóanyag hatékonyságát,- és a klinikai fázis I. és II. vizsgálatok már befejeződtek. A biztonságosság igazolt, az immunogenitási eredmények értékelése jelenleg is folyamatban van. Jó esély van tehát arra, hogy a jövőben 3 éves kortól alkalmazható legyen a Sinopharm elölt vírusos vakcinája.

Dr. Budai Marianna PhD., szakgyógyszerész

Olvassa el ezt is!

Hivatkozások:

(1) https://www.rt.com/news/519736-who-covid19-vaccines-china-sinopharm/

(2) https://www.globaltimes.cn/page/202103/1219664.shtml

(3) http://www.sinopharm.com/en/s/1395-4173-38923.html

Forrás: EgészségKalauz