Koronavírus: a kínai vakcinából 3 adag is kellhet

koronavírus, Sinopharm, vakcina, oltás, covid

A szerb tapasztalatok szerint a Sinopharm vakcinából 2 helyett 3 adag kell a megfelelő antitest termeléshez számos oltott esetében.

A napi.hu írt arról, hogy miután az Egyesült Arab Emírségekben is 3 adag Sinopharm vakcinával oltanak sokakat, Szerbiában is bevezetik a gyakorlatot, ugyanis több oltottnál a 2. adag után sem indult be az antitest termelés. A tapasztalatok szerint a 70 év feletti férfiaknál a leggyakoribb a jelenség, miközben a 18-65 közöttiek körében az esetek nagy részében az oltás beadása után 2 héttel beindul a termelődés, de van olyan is, ahol csak 4-5 héttel később. A 3. emlékeztető oltásra akár már a második oltást követő 60. napon szükség lehet.

A szakértők szerint az oltás után az időben távolodva csökkenni kezd a szervezetben az antitestek száma, de ez a jelenség a Szputnyik V. és az AstraZeneca-oltásoknál jóval ritkább, és kisebb mértékű, mint a Sinopharm- és a Pfizer/BioNTech-féle készítményeknél.

A vakcinát gyártó China National Pharmaceutical Group vizsgálja az okokat.

Ez is érdekelheti:

A szakértők abban továbbra is egyetértenek, hogy a Sinopharm biztonságos és hatásos a legtöbb embernél. A vizsgálatok fontosak, hogy kiderüljön, kiknek lehet szüksége 3. vakcinára. Azt javasolják, hogy akiket oltottak, az oltás után 1 hónapig még szigorúan tartsák magukat a szabályokhoz.

Forrás: EgészségKalauz