Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Még mindig nem érzi rendesen az illatokat? Így nyerhető vissza a szaglás covid után

szaglás, szaglásvesztés, koronavírus, covid

A szaglás elvesztése a koronavírus egyik legkellemetlenebb tünete. Általában a fertőzés után néhány héten belül visszatér az érzékelés, de nem mindenkinél.

A becslések eltérőek, de a kutatók úgy vélik, hogy a koronavírusos betegek 96%-nál tapasztalható a szaglás bizonyos mértékű vagy teljes elvesztése. Ez általában átmeneti probléma. Az érintettek többsége heteken belül visszanyeri a szaglását - írja az ABC News.

Anozmia, a szaglás elvesztése

Az anozmia, vagyis a szaglás elvesztése gyakori tünet koronavírus-fertőzés esetén. A koronavírus okozta szaglásvesztésnek kétféle típusa van: az akut és a krónikus szaglásvesztés. Akut anozmiánál a covid-fertőzött a szaglás elvesztésén túl más tüneteket is tapasztalhat, például orrfolyást vagy orrdugulást, ami az orrjáratok gyulladását okozhatja.

"A szagolandó részecskéknek át kell jutniuk az orrjáraton, és el kell jutniuk az orrtetőig, ahol az idegvégződések vannak. Ha a nyálkahártya duzzadt, és megindul a váladékképződés, akkor ezek a részecskék nem vagy alig jutnak fel az orrba." - magyarázta Dr. Raj Sindwani, a Clevelandi Klinika fül-orr-gégésze.

Krónikus szaglásvesztésnél a koronavírus-fertőzés elmúlása után hetekkel vagy hónapokkal később sem nyerte vissza az illető a szaglását. "Van egy pont, amikor már az ideg gyullad, károsodik. Bármit is tett a vírus, amíg aktív volt, és károsította az idegvégződéseket" - mondta Sindwani.

A szaglásvesztés okai

Az egyik elmélet szerint a szaglásvesztésben a genetika is szerepet játszik. A Nature Genetics című folyóiratban közzétett tanulmány szerint a koronavírusos betegnél egy lókusz - gén egy adott helye a kromoszómán - összefüggésbe hozható az anozmiával. Ez a genetikai kockázati tényező azonban csak 11%-kal növelte a szaglás elvesztésének esélyét.

Egy másik elmélet értelmében a Covid-19 károsítja a szagokat azonosító, a szaglóneuronokat támogató és segítő sejteket, az úgynevezett szusztentakuláris sejteket. Dr. Sandeep Datta, a Harvard Medical School Blavatnik Intézetének neurobiológiai docense elmondta, hogy a károsodott szusztentakuláris sejtek képesek regenerálódni és visszanyerni funkciójukat. Ez azonban hetekig vagy hónapokig is eltarthat, ami megmagyarázhatja, hogy sok ember miért csak hónapok múlva nyeri vissza a szaglását.

Egy harmadik elmélet szerint a szaglás elvesztése abból eredhet, hogy a koronavírus gyulladást és vérzést okoz az agy azon részében - az úgynevezett szaglógumókban -, amely a szaglásérzékelést irányítja.

"Nem világos, hogy a covid bejut-e a szaglógumókba vagy sem. Sok más vírusnak sikerül. Még a herpeszvírus is bejuthat az agyba a szaglószerveken keresztül, tehát ez sem zárja ki a lehetőséget. De hogy a szaglógumók szerepet játszanak-e a szaglás elvesztésében, még nem tudni." - mondta Dr. Richard Doty, a Pennsylvaniai Egyetem fül-orr-gégészeti-fej- és nyaksebészeti tanszékének professzora.

Sindwani szerint nagyon is lehetséges, hogy mindezek az elméletek igazak lehetnek. "Lehet, hogy az egyik betegnél genetikai, a másiknál pedig a szuszpenzoros sejtek okozzák a szaglásvesztést."- jegyezte meg Sindwani.

Sörterápia: új sört fejlesztettek a szaglás visszanyeréséért - olvasson tovább!

Szaglás visszanyerése covid után

Van néhány tipp, amellyel a betegek megpróbálhatják visszaszerezni a szaglásukat. Ezek közé tartozik a sóoldatos öblögetés, és a gyulladás csökkentésére szolgáló vényköteles szteroidos orrspray-k használata.

A betegek szaglótréningnek is alávethetik magukat, amelynek keretében stimulálhatják az orrukat, hogy újra felismerje az illatokat. Sindwani kiemelte, hogy az alapszínekhez hasonlóan vannak alapillatok is:

  • virágos
  • gyümölcsös
  • aromás
  • gyantás

A professzor azt tanácsolta, hogy az illatokból cseppentsünk egy pálcikára, és naponta kétszer 15-20 másodpercre tegyük az orrunk alá. Ha például rózsaolajat használunk, akkor képzeljük magunk elé a virágot, és próbáljunk meg emlékezni az illatára. A vizuális képzelet kombinálása az illatrészecskékkel ugrásszerűen beindíthatja a szaglást.

Forrás: abcnews
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához