Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Meglepő kutatási eredmény! A vitaminok szedése mégsem csökkentheti a covid halálozás esélyét?

vitamin, hamis, C-vitamin, D-vitamin, koronavírus

A C-vitamin és a cink szedése nem csökkenti a koronavírus miatt halálozás valószínűségét - derült ki egy friss kutatásból.

A Toledói Egyetem kutatói korábbi tanulmányokat tekintettek át, és megállapították, hogy az immunerősítő étrend-kiegészítők, például a C-vitamin és a cink szedése nem csökkenti a koronavírus miatti halálozás esélyét – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben, amit a 24.hu szúrt ki.

Cink és C-vitamin

A kutatók 26 korábbi, független szakértők által átnézett tanulmányt foglaltak össze, amelyek összesen több mint 5600 covidos beteg adatait tartalmazták. A tanulmányból kiderült, hogy sem a C-vitamin, sem a cink nem csökkentette a halálozás esélyét. Egyedül a D-vitamin csökkentheti a lélegeztetőgépen és a kórházban eltöltött időt. Az összefüggés biztos megállapításához azonban további kutatásokra lesz szükség.

Érdemes megjegyezni, hogy tanulmány főleg olyan betegeket vizsgált, akik már kórházba kerültek covid miatt. A szerzők felhívták a figyelmet, hogy a járvány kezdete óta több kutatás is foglalkozott a vitaminok, ásványi anyagok fontosságával, de eddig még egyikről sem derült ki, hogy csökkentenék a koronavírus miatt halálozás esélyét.

„Fontos, hogy az emberek megértsék: az étrendkiegészítők szedése nem jár jobb eredménnyel koronavírus-fertőzésnél” – mondta Dr. Ragheb Assaly, a Toledói Egyetem orvosprofesszora és a tanulmány vezető szerzője, aki szerint az étrend-kiegészítők nem pótolják az oltást.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az eredményeiket szabad úgy értelmezni, hogy a vitamin- és ásványianyag-kiegészítők kerülendők lennének. Lehetséges, hogy néhány alultáplált vagy egyéb vitamin-és ásványianyag hiányos covidos betegnek jót tesz az étrend-kiegészítők szedése, de ennek az az oka, hogy szervezetükben már eleve hiányoznak ezek az alapvető tápanyagok, és nem azért, mert a D- vagy C-vitamin hatékony lenne a vírus ellen.

A D-vitamin enyhítheti a koronavírus súlyosságát

Nemrég egy másik tanulmány azt igazolta, hogy összefüggés van a szervezet D-vitamin szintje és a súlyos tünetek kialakulása között koronavírus-fertőzés esetén.

Az izraeli kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a korábban feltételezettnél jóval magasabb D-vitaminszintre van szükség, amihez nem feltétlen elég a kiegyensúlyozott étrend. A kutatás kitért arra is, hogy a két éve tartó járvány miatti bezártság miatt sokak szervezetében kritikus érték alá csökkent a D-vitamin szintje.

Ezek a vitamin kombinációk erősítik egymás hatását - olvasson tovább!

A tanulmány 2020 áprilisa és 2021 februárja között azt vizsgálta, hogy lehet-e összefüggés a fertőződés előtti D-vitaminszint és aközött, hogy kialakul-e súlyos megbetegedés. A kutatók a következő eredményekre jutottak: a D-vitaminhiányban szenvedők felénél súlyos, életveszélyes tünetekkel járt a covid; míg a megfelelő D-vitaminszinttel rendelkezőknél ez az arány csak 10% volt.

Forrás: 24.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához