Ezeket látta már?

Megvan? A titokzatos kambodzsai gyermekhalálok nyomában

2012.07.11. Módosítva: 2015.11.04.

Megtalálták a titokzatos kambodzsai gyermekhalálok okát! Valószínűleg a kéz-, láb- és szájbetegség nevű kórt okozó enterovírus-71 felelős a titokzatos kambodzsai gyermekhalálok egy részéért - közölte a helyi egészségügyi minisztérium és az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A WHO által korábban ismeretlen eredetűnek nevezett kórban a szervezet szerint 59 gyerek betegedett meg a délkelet-ázsiai országban, akik közül 52-en életüket vesztették. Az áldozatok három hónapos és tizenegy éves kor köztiek voltak, többségük háromévesnél fiatalabb.

Megvan? A titokzatos kambodzsai gyermekhalálok nyomában

Ezzel szemben a helyi kórházak 66 megbetegedésről és 64 halálos áldozatról számoltak be.

"A legutóbbi laboratóriumi vizsgálatok alapján a minták jelentős részében enterovírus-71 volt kimutatható, amely a kéz-, láb- és szájbetegség okozója. Az (enterovírus-71) általában súlyos szövődményekhez vezet a betegek egy részénél" - írta a vasárnap kiadott közlemény.

A közlemény szerint a mintákban további kórokozókat, többek között dengue vírust és az általában disznókat támadó, de emberre is átterjedő streptococcus suis baktériumot találtak.

A kambodzsai egészségügyi miniszter közlése szerint a vizsgálat továbbra is folyik, a lezárása néhány napon belül várható.

A főként gyermekeket sújtó kéz-, láb- és szájbetegség kezdetben enyhébb általános tüneteket okoz bőrkiütésekkel, de később súlyos idegrendszeri elváltozásokhoz vezethet, és halált is okozhat. A kórokozó általában a tápcsatornán keresztül jut be a szervezetbe, és a széklettel terjed tovább, ezért általában a kevésbé fejlett, hiányos egészségügyi ellátórendszerű területeken és közösségekben terjed. Hatóanyag nincs ellene.

A Kambodzsával szomszédos Vietnamban idén több mint 40 ezer embert fertőzött meg a vírus.

A WHO július 3-án számot be arról, hogy egy titokzatos, magas lázzal járó, súlyos légzési zavarokat okozó betegség szedi áldozatait Kambodzsában április óta.

Forrás: MTI