Mennyire kockázatos a 12-15 éveseket oltani?

oltás, vakcina, gyerek, védőoltás, koronavírus

Az USA-ban már 12-15 éveseket is szabad Pfizer vakcinával oltani. Európában erre még néhány hetet biztosan várni kell.

Az Amerikai Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága, az FDA 2021. május 11-én zöld utat adott a Pfizer/BioNTech Covid-19 elleni (Comirnaty®) vakcinájának a 12-15 éves korosztálynál. Ez azt jelenti, hogy a tengerentúlon a vészhelyzeti engedély értelmében már a 12 és 15 év közöttieknél is használható az oltóanyag. Korábban csak a 16 év fölötti személyek vakcinációjára lehetett alkalmazni a Pfizer mRNS-alapú vakcináját.

A Pfizer 100 %-os hatékonyságú a 12-15 éveseknél

Európában, illetve Magyarországon a szabályok továbbra is változatlanok: csak 16 éves kor fölött adható a Pfizer vakcina. A legfrissebb hír az, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 2021. júniusára, leghamarabb május végére ígéri az engedélyezés/elbírálás lezárulását, és leghamarabb akkortól lehet majd Európában is használni a Pfizer oltóanyagot a 12-15 évesek oltására.

A 12-15 éves gyermekeken (összesen 1005 gyermek) végzett klinikai vizsgálatok eredményei alapján a Pfizer vakcina 100 %-osan hatékonynak bizonyul a Covid-19 megelőzésében. A klinikai vizsgálatok alapján a gyermekeknél is hasonló mellékhatások lépnek fel a vakcina beadását követően, mint a felnőtteknél; vagyis a szúrás helyén érzett fájdalom, illetve a különféle szisztémás mellékhatások (láz, izomfájdalmak, gyengeségérzet stb.) a fiataloknál is előfordulhatnak.

Az FDA képviseletében Janet Woodcock azt nyilatkozta, hogy a vakcinát ugyanolyan dózisban alkalmazzák a 12-15 éves gyermekeknél is, mint a felnőtteknél, és a két vakcina beadása közötti időtartam ugyanannyi lesz, mint a felnőtteknél.

A Pfizer szóban forgó oltóanyaga egy ún. mRNS-vakcina, ami a felnőttek és a gyermekek számára is egy teljesen új technológiával előállított oltóanyagot jelent. Az oltás során a koronavírus tüskefehérjéjének a genetikai kódja, egy nukleinsav-darabka jut be a szervezetbe, ami hatására a szervezet tüskefehérjét állít elő. Az előállított tüskefehérje immunválaszt vált ki, ami egy későbbi, koronavírussal való „találkozáskor” megvéd a Covid-19-től. Tény, hogy a csecsemőkori és gyermekkori védőoltások között eddig nem volt és nincs egyetlen mRNS-alapú oltóanyag sem. A koronavírus-pandémiát megelőzően semmilyen betegség megelőzése céljából nem alkalmaztak széles körben mRNS alapú védőoltást.

Ez is érdekelheti:

Közel sem 100 %-os oltási hajlandóság

USA-beli statisztikák alapján a szülők óvatosak. Április elején látott napvilágot az a megkérdezéses felmérés, ami részeként közel 2000 amerikai szülő nyilatkozott arról, hogy beoltatná-e a gyermekét Covid-19 elleni vakcinával.

Az anyák 34 %-a nem tervezi beadatni a gyermekének a Covid-19 elleni védőoltást, és az apák 17 %-a is így nyilatkozott. Bizonyos csoportokban az ellenzők aránya még magasabb. Például a fehér bőrű, (inkább) republikánus anyák 47 %-a mond nemet a gyermeke oltására.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

(1) https://www.cbsnews.com/news/covid-pfizer-vaccine-fda-emergency-authorization/

(2) https://www.webmd.com/vaccines/covid-19-vaccine/news/20210401/poll-1-in-4-parents-wont-vaccinate-their-kids-against-covid

(3) https://news.yahoo.com/ema-head-sees-ok-biontech-095126490.html

Forrás: Dr. Budai Marianna PhD. szakgyógyszerész