Ezeket látta már?

Mennyit érnek a jelenlegi vakcinák az indiai mutáns ellen?

indiai mutáns, vakcinák tesztelése, pfizer, moderna, duplamutáns

Eddig csak az biztos, hogy az indiai, elölt vírusos vakcina, a Covaxin hatásos az indiai mutáns ellen.

Indiának nincs se Pfizer, se Moderna oltóanyaga, amin tesztelhetné az indiai vírusmutánst, sőt: még csak most küldtek a duplamutáns vírusból mintát a tengerentúlra. Ez azért is furcsa, mert a vakcinagyártók bizakodóan nyilatkoztak a vakcinájuk indiai mutáns elleni hatásáról, valójában azonban egyikük sem tudhatja, melyik oltóanyag védhet a koronavírus indiai variánsa ellen, mivel még senki sem tesztelte.

Az indiai mutánsnak nevezett SARS-CoV-2 koronavírus-mutáns (B.1.617), mind a koronavírusban bekövetkezett mutációk számát, mind a jelen indiai járványügyi helyzetet, mind pedig a mutáns vírus nemzetközi terjedését illetően aggodalomra ad okot. Jogos a kérdés, hogy a jelenleg alkalmazott vakcinák hatásosak-e, és ha igen, milyen mértékben az indiai koronavírus-mutánssal szemben.

Egyelőre csak a Pfizer és az AstraZeneca hatásáról vannak adatok

Aki konkrét százalékos adatokat keres a különféle koronavírus elleni vakcinák indiai koronavírus-mutánssal szemben mutatott hatékonyságára vonatkozóan, annak csalódnia kell. Sejtések, elképzelések, tapasztalati alapon tett kijelentések vannak, publikált kísérletes vagy vizsgálati eredmények azokban nincs minden vakcináról.

Vakcinák hatékonysága összehasonltás: ebben a táblázatban nézze meg, mit tud a vakcinája

Egyelőre annyit tudunk, hogy 1 adag Pfizer vagy egy adag AstraZeneca csak 33 %-os védelmet jelent az indiai variánssal szemben. Május végén ismertették azokat az adatokat, amik a Nagy-Britanniában szerzett tapasztalatok alapján születtek, és arról tájékoztatnak, hogy hány százalékos hatékonysággal véd a Pfizer és az AstraZeneca oltás az indiai variánssal (B.1.617.2) szemben.

A Pfizer védőoltás két dózisának a felvétele, a második adagot követően két héttel 88 %-os védelmet jelent az új variánssal szemben.

Az AstraZeneca két dózisának a felvétele pedig 60 %-os hatékonysággal véd a B.1.617.2 koronavírus-mutánstól.

Ezek az indiai duplamutáns okozta fertőzés tünetei, kattintson!

A Covishield és Covaxin esélyes, hogy hatékony lesz az indiai mutáns ellen

Indiában a leggyakrabban alkalmazott oltóanyagok, így az AstraZeneca licence alapján Indiában készülő, vektor-technológiás Covishield, illetve egy elölt vírus alapú, szintén Indiában gyártott vakcina, a Covaxin is hatékony lehet az új, többszörös mutánssal szemben. Előbbiek mellett Indiában még Szputnyik V oltóanyag áll rendelkezésre, aminek a hatékonyságát illetően az indiaiak bizakodóbbak, mint az AstraZeneca-t illetően, noha konkrét számadatok ez esetben sincsenek.

Az indiaiak számára nem érhető el a Moderna, illetve a Pfizer oltóanyag, így azok hatékonyságával kapcsolatos vizsgálatokat nem tudnak végezni,- éppen ezért küldik a mintákat a tengerentúlra.

A Pfizer képviseletében Albert Bourla még 2021. április 24-én úgy nyilatkozott, hogy optimista abban a tekintetben, hogy a Pfizer vakcina az indiai variánst is képes kontroll alatt tartani.

Az indiai, elölt vírusos vakcina (Covaxin) hatásos az indiai mutáns ellen

Mindössze egyetlen konkrétum fogalmazható meg: publikáció előtt áll az a tudományos közlemény, ami szérummintákkal végzett neutralizációs vizsgálatok alapján azt támasztja alá, hogy az Indiában, a Bharat Biotech által gyártott, elölt vírusos technológián alapuló BBV152 Covaxin oltóanyag hatásos az indiai variáns ellen.

A szóban forgó Covaxin oltóanyagot Magyarországon nem alkalmazzák vakcinációra, de a vakcina mind a technológiájában, mind az összetételében erősen hasonlít a Sinopharm hazánkban is használt, elölt vírusos oltóanyagához.

Dr. Budai Marianna PhD., szakgyógyszerész

Olvassa el ezt is!

Forrás:

(1) https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.04.23.441101v1.full.pdf

(2) https://indianexpress.com/article/india/indian-coornavirus-virus-variant-being-sent-to-uk-to-check-for-vaccine-test-7300946/

(3) https://www.indiatoday.in/coronavirus-outbreak/story/is-desi-mutant-variant-causing-covid-19-surge-in-india-1791089-2021-04-15

Forrás: Dr. Budai Marianna PhD. szakgyógyszerész
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához