Merkely Béla: elhagyta a kórházat a magyar gyógyszerrel kezelt koronavírusos beteg

#koronavírus #Remdesivir #covid #koronavírus gyógyszer
2020.10.29.

Merkely Béla elmondta: eddig nem tapasztaltak súlyos szövődményt azoknál a Semmelweis Egyetemen kezelt koronavírus betegeknél, akiket a magyar gyártású remdesivir hatóanyagú készítménnyel kezelnek.

A koronavírusos beteg, aki elsőként részesült a remdesivir terápiában, már az otthonában lábadozik - tette hozzá.

Kitért arra, hogy az egyetemen 26 beteg kapta meg a gyógyszert, az intravénásan adott készítmény a koronavírus szaporodását akadályozza meg, így a szervezet le tudja győzni a fertőzést. A rektor úgy fogalmazott: a remdesivirrel kezelt betegeknél "nagyon optimisták vagyunk".

Azt mondta, a készítményt az oxigénkezelést igénylő covid betegek kapják, és az időben elkezdett gyógyszeres kezelés egyéb más terápiás lehetőségek mellett - vérplazmakezelés, kortikoszteroidok adása - tud segíteni.

A maradványtünetekre is oda kell figyelni

Merkely Béla beszélt arról is, hogy a koronavírus fertőzésen átesett betegek esetében nemcsak az "akut szakasz" legyőzése a fontos, hanem a fertőzés okozta úgynevezett maradványtünetekre is oda kell figyelni.

A remdesivirrel kezelt betegek utánkövetése 1 évig tart. Merkely Béla kitért arra, hogy a remdesivir október 22-től rendelkezik az amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) minősítésével. Hozzátette: feltételezhetően a remdesivir hatóanyagú készítmény megkapja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi engedélyét is a széles körű alkalmazáshoz. A magyar betegeket négyes fázisú klinikai vizsgálatokba vonták be, amikor a szer biztonságosságát és tolerálhatóságát vizsgálják - mondta Merkely Béla.

Forrás: MTI