Ezeket látta már?

Moderna: delta variáns ellen rendkívül hatékony, de nem végleg hat

moderna, vakcina, delta variáns, koronavírus, covid-19, oltás, védelem

Rendkívül hatékony a Moderna vakcinája a delta variánssal szemben, viszont a védelem idővel csökkenni látszik.

A Moderna szerdán közzétette a koronavírus elleni vakcinájára vonatkozó klinikai adatokat, amelyek azt mutatják, hogy a vakcina továbbra is rendkívül hatékony az "aggodalomra okot adó változatok" - köztük a hiperfertőző delta variáns - okozta súlyos megbetegedések és halálesetek megelőzésében, de a fertőzések elleni védelem hatékonysága idővel csökkenni látszik - írta meg a Forbes cikke alapján a portfolio.hu.

A vállalat kiemelte a CDC nemrégiben készült, kilenc államban több mint 33 000 orvosi esetet vizsgáló tanulmányát is, amely szerint a Moderna vakcina hatékonyabb volt, mint más vakcinák, hiszen 95 százalékos hatékonysággal megelőzte a kórházba kerülést, és 92 százalékos hatékonyságot mutatott Covid-19 általi sürgősségi esetek megelőzésével szemben (a delta variáns volt a domináns változat ebben az időszakban).

Miközben a vakcina szinte minden súlyos megbetegedést és a Covid-19 okozta halálesetet megelőz, a Moderna szerdán közzétett egy előzetes, még nem lektorált tanulmányt, amely szerint az idén beoltott emberek körében a tavalyihoz képest alacsonyabb volt a fertőzések aránya.

Moderna: kiderült, hatásosabb mint a Pfizer - olvasson tovább!

Több mint 25 000 olyan embert vizsgálva, akik legalább egy adag oltóanyagot kaptak, a Moderna 162 esetet talált a klinikai vizsgálatok során 2020 júliusa és októbere között beoltott 14 746 fő között, míg a 2020 decembere és 2021 márciusa között (a sürgősségi felhasználási engedély megszerzése után) beoltott 11 431 főből 88-at, vagyis a fertőzések aránya mintegy 36 százalékkal alacsonyabb volt a közelmúltban beoltottak körében (a vizsgálat időzítésével kiigazítva).

Mindkét csoportban mindössze 19 "súlyos" Covid-19-es esetet azonosítottak, ami a vakcina hatékonyságának másik mutatója, és bár "számszerű tendencia mutatta a súlyos esetek alacsonyabb arányát a közelmúltban beoltott csoportokban", a Moderna szerint az esetek száma olyan alacsony volt, hogy a tendencia "nem jelentős".

A csökkenő immunitás miatt kell az emlékeztető oltás is

Stephen Hoge, a Moderna elnöke a tanulmány közzététele után tartott előadásában elmondta, hogy ha ezeket az adatokat az Egyesült Államok 66 millió felnőttből álló lakosságára extrapoláljuk, az azt jelenti, hogy további 600 000 esetet okozhat az idei év őszén és telén a "csökkenő immunitás".

Arra számítunk, hogy ezek közül az esetek közül néhány súlyos lesz, és néhány sajnos halálhoz vezethet

- mondta Hoge, és kifejtette, hogy a Moderna ezért támogatja, hogy a második oltás után körülbelül hat hónappal adjanak emlékeztető oltást az egyéneknek.

A delta variáns miatt nyár óta fókuszál a Moderna az emlékeztető oltásra

Mint arról korábban már írtunk, a Moderna még nyáron közölte, hogy három különböző potenciális emlékeztető vakcinát tanulmányoz, amelyek jelentős antitestválasszal reagálnak az új variánsokra, közöttük a gammára, a bétára és a deltára. Mint mondták, az emlékeztető oltás utáni semlegesítő antitestek szintje megközelítette a második oltás utánit.

Idén a Moderna 20 milliárd dollár értékben kötött szerződéseket vakcinaszállításra. 2022-re 12 milliárd dollárra van szerződése, további 8 milliárd dolláros szállításokra pedig opciós szerződéseket kötöttek. Szakértők szerint az amerikai biotechnikai vállalat jövőre várhatóan 2-3 milliárd adag közötti mennyiséget gyárt majd.

Ez is érdekelheti:

Forrás: www.forbes.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához