Ezeket látta már?

Molnupiravir: oltás nélkül is csökkenti a kórházba kerülés esélyét

molunapivir. oltás, koronavírus, fertőzés, gyógyszer, kezelés, covid-19

Az MSD (az USA-ban és Kanadában Merck) molnupiravir nevű szájon ád szedhető gyógyszere a Világon elsőként kapott forgalomba hozatali engedélyt Angliában.

A molnupiravir egy úgynevezett ribonukleozid analóg, amely gátolja a SARS-CoV2 vírus szaporodását. Ezt a hatóanyagot az Emory Egyetem tulajdonában álló Drug Innovations at Emory (DRIVE), LCC hozta létre, majd fejlesztését az MSD és a Ridgeback Biotherapeutics cég végzi - számolt be a hírről a cég sajtóközleménye alapján Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyezési szakértő.

A molnupiravirrel elvégezték a MOVe-OUT elnevezésű fázis 3 randomizált klinikai vizsgálatot, amelyben laboratóriumban igazolt, enyhe, illetve közepesen súlyos COVID-19 fertőzöttek vettek részt. Ezek olyan betegek voltak, akik nem kaptak oltást és legalább egy kockázati tényezőjük volt a súlyosabb kimenetel szempontjából, továbbá a vizsgálatba való randomizálás előtti 5 napon belül jelentkeztek a tüneteik. A vizsgálatot számos országban végezték egyidejűleg Dél-Amerikában, Észak-Amerikában, Dél-Afrikában, Spanyolországban, Oroszországban, Ukrajnában, Angliában és Tajvanon.

Ez a koronavírus elleni gyógyszer csökkentheti a kórházba kerülés esélyét

A leggyakoribb kockázati tényező az elhízás, a 60 feletti életkor, a cukorbetegség és a szívbetegség volt. A delta, a gamma és a mü vírus variáns volt felelős az időközi elemzésben vizsgált fertőzések közel 80%-áért (1).

Egy időközi elemzésben a molnupiravir kb. 50%-kal csökkentette a kórházba kerülések és a halálozások kockázatát. A molnupiravirt szedő betegek 7,3%a (28/385 fő) került kórházba a randomizálás utáni 29 napon belül, szemben a placebó csoportban megfigyelt 14,1%-kal (53/377 fő).

A molnupiravir csoportban 29 nap alatt egy haláleset sem történt, míg a placebo csoportban 8 beteg vesztette életét. A mellékhatások gyakorisága a két csoport között hasonló volt (12%, illetve 11%) (2).

Hivatkozás:

1. https://www.merck.com/.../merck-and-ridgebacks.../...

2. https://www.msd.com/.../msd-and-ridgeback-announce.../

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához