Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Negyedik oltás: kiderült, ezt okozza a 60 év felettieknél

koronavírus, vakcina, oltás, idős, covid

Mi történik, ha egy 60 év feletti felveszi a negyedik koronavírus elleni oltását? Itt vannak a legújabb tapasztalatok!

Izraeli kutatások vizsgálták az időseknek beadott negyedik oltás hatását.

Mennyivel ér többet a negyedik oltás a harmadiknál?

A negyedik oltás a 60 év feletti izraeliek körében erős védelmet alakított ki, a súlyos megbetegedés esélyét tovább csökkentette – írja a Reuters az izraeli egészségügyi minisztérium közlésére hivatkozva.

A Sheba egészségügyi központban végzett izraeli kutatás előzetes eredményei azt igazolják, hogy a harmadik oltáshoz képest háromszor erősebb védelmet ad a negyedik oltás a 60 év felettiek esetében a súlyos megbetegedés ellen, azaz a súlyos covidot háromszor nagyobb eséllyel kerülheti el. A vizsgálatot 400 ezer negyedik oltást felvett és 600 ezer harmadik oltással rendelkező 60 év feletti bevonásával végezték.

Sőt, a megfertőződés elleni védelmet is a duplájára emeli, vagyis fele akkora esélye van a fertőzést elkapni egy olyan 60 év felettinek, aki felvette a negyedik oltást is.

Ezeken felül jóval magasabb antitest-szintet is kivált, azt azonban hozzátették a kutatók, hogy ez a szint ahhoz nem lesz elég, hogy az omikron fertőzést teljesen kivédje, vagyis áttöréses fertőzések előfordulhatnak - de a súlyos kimenetelre jelentősen kisebb az esély, ami az oltások lényege.

Antigén gyorsteszt: mekkora eséllyel mutatja ki az omikront?- olvasson tovább!

Most szükséges lehet, de hosszú távon nem lesz megoldás az emlékeztető oltás

Habár a negyedik oltás jelenleg szükséges lehet a 60 év felettiek számára, Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési arról is írt, hogy hosszú távon a rövid időn belül adott emlékeztető oltások nem fognak megoldást jelenteni a koronavírus kivédésre, szükség lesz egy hosszú távon is fenntartható stratégiára:

"a gyógyszerengedélyezési hatóságok nemzetközi koalíciója (ICMRA) tartott egy szimpóziumot a covid-19 variáns vakcinák témakörében. A kiadott összefoglalóból az derül ki izraeli adatok alapján, hogy a harmadik oltás után 3 hónappal az immunvédelem már csökkenni kezd. (Ily módon az oltási igazolvány tudományos alapja a korlátlan határidőről nem megalapozott, jegyezzük meg). Ugyanakkor a harmadik oltás Angliában egyértelműen és nagyon jelentősen csökkentette a súlyos esetek kockázatát.

A Janssen első oltás után legalább 6 hónappal egy második is indokolt. A vegyes és az egynemű oltási sorok is alkalmazhatók emlékeztető oltáskènt. A rövid időközönként adott emlékeztető oltások nem jelentenek fenntartható stratégiát. A további vakcina kutatásokban a neutralizáló (semlegesítő) ellenanyagszintek mérése használható leginkább elsődleges immunológiai paraméterként."

Hivatkozások: 1. https://www.icmra.info/drupal/en/covid-19/12january2022; 2. https://www.ema.europa.eu/.../international-regulators...

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához