Friss koronavírus hírek ma

Negyedik oltás: közzétették kinek és mikor érdemes felvennie

oltás, védőoltás, vakcina, koronavírus, covid

Az NNK ajánlásában a Janssennel oltottakra is külön kitér.

A WHO szerint egyértelmű, hogy kellett, a harmadik oltás, de a további oltásokat meg kell fontolni a variánsok miatt.

Az NNK által január 14-én frissített, Dobson Szabolcs által közzétett ajánlás szerint "a 4. ismétlő oltás beadásáról dönthet az oltóorvos, amennyiben ezt a három oltásban már részesült 18 éven felüli személy kéri, és a 3. booster oltás beadása óta már 4 hónap eltelt. Az olthatóság megítélése érdekében az oltóorvos szükség esetén konzultálhat a kezelőorvossal és vagy háziorvossal."

Habár a virológusok, szakemberek véleménye szerint a negyedik oltás főleg az idősek és a legyengült immunrendszerű, valamint a krónikus alapbetegségben szenvedő betegek számára lenne javasolható, és azoknak, akik előzetesen 2 Sinopharmot kaptak, de az NNK közleménye erről nem tesz említést, általánosságban fogalmaz.

A Janssenről is írnak a dokumentumban:

"A Janssen oltóanyaggal történ alapimmunizálás után - bármely oltóanyag alkalmazásával – ismétlő oltásban részesült személy szintén részesülhet újabb booster oltásban az oltóorvos döntése alapján, amennyiben a legutóbbi oltás beadása óta már legalább 4 hónap eltelt".

Az oltóanyagról az orvos dönt a beteg előzményadatait figyelembevéve, de egy oltási kombinációról sem írnak, ami ellenjavallt lenne. A szakértők jelenleg azon az állásponton vannak, hogy kell majd a negyedik oltás, de nem a jelenlegi vakcinákkal, hanem a variánsokhoz igazodó, módosított oltóanyaggal.

Olvasson tovább! Omikron: mennyit ér a harmadik és a negyedik oltás? Magyar szakember mondta el véleményét

Forrás: EgészségKalauz