Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Negyedik oltás: nekik érdemes felvenni - itt a lista!

negyedik oltás, oltás, vakcina, koronavírus

A negyedik oltással kapcsolatos félreértéseket tisztázhatja egy magyar háziorvos közleménye, elmondja, kiknek érdemes felvennie.

Egészségügyi okból indokolt a negyedik oltás felvétele 4-6 hónappal a harmadik oltás után minden az immunrendszer működését gyengítő állapot esetén - olvasható a tápiószecsői I. orvosi körzet közösségi oldalán.

Kinek ajánlott a negyedik oltás?

Dr. Tiszamarti Edit Klára családorvos, szakorvos oldalán részletezik, melyek az immunrendszer működését gyengítő állapotok:

  • szervtranszplantáció utáni állapot
  • csontvelő- és nyirokszervek megbetegedései (leukémia, lymfoma, myelodysplasia, vérlemezke képzés zavarai, egyéb immunzavarok). Ezen betegek általában haematológiai gondozás alatt állnak, nem mindenki kap rá gyógyszeres terápiát, sokan csak rendszeres vérvétellel és egyéb vizsgálattal kontroll alatt állnak.
  • daganatos megbetegedések, akiknél aktív kemoterápia vagy biológiai terápia zajlik.

Ezen csoportokba tartozó betegeinknek az aktuális szakmai ajánlás szerint indokolt a negyedik covid-oltás felvétele.

A poszt úgy fogalmazott, hogy "más betegcsoportok és egészséges felnőttek esetén egyelőre nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű megbízható adat illetve vizsgálati eredmény, ami alátámasztaná, hogy a betegnek a negyedik oltás a jelenleg elérhető vakcinákkal a hasznára válna. Amíg ezen eredményekre várunk, addig a negyedik oltás beadása egészségügyi okból nem tanácsos."

Negyedik oltás: Izrael szerint nem elég hatékony ahhoz, hogy mindenkinek ajánlják - olvasson tovább!

Utazás miatt is szükséges lehet a negyedik oltás

Akik két keleti vakcinát kaptak első körben és nyugat-európai utazáshoz szükséges lenne az unióban is elfogadott oltás, kérhetik a negyedik oltás felvételét oltóponton. Ehhez nem szükséges háziorvosi véleményezés.

Forrás: Facebook
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához