Ezeket látta már?

Negyedik oltás: szükség lesz rá vagy sem? Szakember válaszol

vesebetegség, oltás, vakcina, koronavírus

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, vajon kell-e majd negyedik oltás.

"A negyedik (pontosabban második) emlékeztető oltásokról: sok kérdés-komment jön azzal kapcsolatban, hogy már lassan lejár az emlékeztető oltás utáni 5 hónap, mi várható? Rövid válasz: fogalmam sincs, ez az illetékeseken múlik. Összességében az omikron variáns, amely hamarosan nálunk is várhatóan domináns lesz, mindenképpen fordulópontot jelent az oltások szempontjából is. Amennyiben nem kerülnek oltásra kellő időben a már oltottak és ennek következtében sok ilyen súlyos megbetegedés lesz, ez lejáratja az oltásokat és az egész járványmenedzsmentet, aminek messzemenő következményei lehetnek. Emellett:

Előzetes adatok szerint a leghatásosabb jelenlegi oltások (Pfizer, Moderna) csak részleges védelmet fognak nyújtani és azt is csak akkor, ha az emlékeztető oltás viszonylag friss. Hogy a viszonylag szó pontosan milyen időtávot jelent és meddig, az még nem ismert és az sem, hogy a semlegesítő ellenanyagszint általa történő megemelése milyen tényleges védelmet nyújt a súlyos és a halálos kimenetelek ellen, de valószínűsíthető, hogy nyújt, így az emlékeztető oltások nagyon ajánlottak.

Egyelőre nem tudjuk, hogy a keleti vakcinák legalább laborszinten mit tudnak nyújtani. Remélhetően hamarosan ez is kiderül.

Személyes véleményem szerint szakítani kell a kampányszerű oltásokkal, ha van elegendő vakcina. Ehelyett lehetőleg 3-5 hónappal az alapoltások, illetve az első emlékeztető oltás után automatikusan és folyamatosan kell oltani az embereket, az előzetes regisztráció eltörlésével; legfeljebb a regisztráció csak fix időpontot biztosítson. A védettségi igazolványhoz köthető jogosultságokat csak az utolsó oltás vagy átvészelt betegség utáni 5-6 hónapig kellene limitálni. MIndezt természetesen csak abban az esetben, ha van tudományos bizonyíték a mindenkori oltások értelméről (haszon/kockázat).

Olvasson tovább! Pfizer, Moderna, AstraZeneca: itt vannak az adatok, mennyire védenek az omikron ellen

Az elegendő vakcina kizárólag olyan oltásokat kell, hogy jelentsen, amelyekkel kapcsolatban ellenőrizhető, a járványügyi valóságot tükröző friss és jóminőségű tudományos adatok állnak rendelkezésre."

Szakítani kell az eddigi állami titkolózással. Folyamatosan közölni kell a részletes statisztikai adatokat a betegekről, beleértve az oltási státuszukat, továbbá a mellékhatás adatokat is rendszeresen közzé kell tenni. Ami jelenleg zajlik, a transzparencia hiánya, az bizalomrombolás."

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához