Nem lehet kivinni az országból a malária elleni szer hatóanyagát, koronavírus ellen is hatásos lehet

#koronavírus ellen #koronavírus ellenszere #malária
2020.03.25.

Mától tilos kivinni az országból a malária ellenszerének hatóanyagát, mert a koronavírus ellen is hatásos lehet. Egy dél-koreai munkacsoport fedezte fel, hogy gátolja a koronavírus szaporodását.

Patikában is gyártható gyógyszer alapanyagok közé sorolta a malária ellen alkalmazott orvosság hatóanyagát, a hydroxychloroquint a hazai gyógyszerhatóság, egyben megtiltotta kivitelét az országból - írja a Népszava.

A tilalom 6 hónapra szól, a döntés indoklásában olvasható, hogy a „hydroxychloroqiune-sulfat hatóanyag és az annak felhasználásával gyártott gyógyszerek alkalmazása szükséges lehet a COVID-19 megbetegedések gyógyításához, ezért a külföldre történő kivitelük olyan ellátási zavart idézhet elő, ami akadályt jelenthet a COVID-19 megbetegedések gyógyításában, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvásában.”

A szert a hazai patikák Delagil néven forgalmazzák, ám a járvány kezdete óta megnőtt iránta a kereslet, Magyarországon hetek óta hiánycikk. A Népszava értesülései szerint a hatóanyagból por formájú szert tudnak készíteni a gyógyszertárak, és már van olyan patika, amely már rendelt is az exporttilalom alá vont hatóanyagból. A szer hatóanyaga azitromicinnel (AZI-sandoz) kombinálva eredményes lehet a koronavírus-fertőzött betegek kezelésében. Az olaszok és a franciák is alkalmazták már, de bírálói is vannak.

Beszélne telefonon egy orvossal? Most ingyen kipróbálhatja! Kattintson IDE!

Forrás: Népszava

Forrás: EgészségKalauz