Mindenki ezt nézi most!

Nincs értelme az oltás utáni antitest teszteknek - mondta Müller Cecília, tisztifőorvos

müller cecília antitest tesztek, 3. oltás

Az országos tisztifőorvos megerősítette, hogy az oltás utáni ellenanyagszint-vizsgálat önmagában nem ad megfelelő információt a védettség kialakulására.

Mint mondta, sok olyan oltást követő állapot van, amikor az ellenanyag már nem mérhető a szervezetben, mégis a sejtes immunitás "emlékszik" a kórokozóra, a beadott oltásra, és elindul az ellenanyag-termelés. Azonban - tette hozzá - a sejtes immunitás nem mérhető könnyen.

Ez a teszt mutatja ki, hogy van-e oltás után ellenanyag-szintünk, kattintson

Jelezte, hogy az egyes vakcinák hatásosságát a gyártó határozta meg az elvégzett klinikai vizsgálatok alapján.

Arra kért mindenkit, bízzon a gyártók és a független laboratóriumok vizsgálatában, mindegyik Magyarországon forgalomban lévő vakcina hatásos és kellő védelmet ad.

Kell-e 3. oltás?

Azzal kapcsolatban, hogy szükség lesz-e további oltásokra, Müller Cecília azt válaszolta, hogy erre vonatkozóan nincs még megfelelő adat és tapasztalat. Mint fogalmazott, az még a jövő zenéje, hogy kell-e, és ha igen, milyen időközönként ismételni az oltást. Ugyanakkor - mint mondta - ez sem lenne rendkívüli, hiszen például a kullancs által terjesztett agyhártyagyulladás ellen a két alapoltáson túl a 3. és az 5. évben meg kell ismételni az oltást.

Hangsúlyozta, nem a magyar egészségügyi hatóság fog a további (emlékeztető) oltások szükségességéről dönteni, hanem az adott vakcina gyártója.

Müller Cecília kijelentette, most az a legfontosabb, hogy minél többen kérjék és fogadják el a számukra felajánlott oltást, hiszen csak ez biztosítja az egyéni védelmet. A közösségi védelmet pedig az, ha minél többen rendelkeznek egyéni védelemmel.

Forrás: Koronavirus.gov.hu