Ezeket látta már?

NNK: ezekben a megyékben tombol az influenza, újabb iskolákban voltak tömeges megbetegedések

láz, koronavírus, kawasaki-szindróma, covid, szövődmény, gyerek

Egyre több az influenzás országszerte. A betegség főleg az óvodások és iskolások körében terjed.

A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy a 8. héten tovább fokozódott az influenzaaktivitás - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) heti jelentésében.

Főleg gyerekek betegszenek meg

Az NNK összegzése szerint az elmúlt hetekhez hasonlóan az óvodások és az általános iskolás korú gyermekek között fordult elő leggyakrabban a megbetegedés. A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint február 21. és 27. között az országban 17 400-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, az előző heti 15 600-zal szemben. A 8. héten tizenhárom közigazgatási területen nőtt, négyben csökkent, háromban nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva.

Influenza: ezekben a megyékben volt a legtöbb beteg

Az orvoshoz forduló betegek százezer lakosra jutó száma Fejér (372), Szabolcs-Szatmár-Bereg (351) és Hajdú-Bihar (319) megyében volt a legmagasabb, Nógrád (42) és Csongrád-Csanád (92) megyében a legalacsonyabb. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket tizenhárom területen diagnosztizáltak: a fővárosban, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Zala megyében.

A betegek 40 százaléka volt 14 év alatti, 32,1 százaléka 15-34 éves, 18,9 százaléka 35-59 éves, 9 százaléka pedig 60 év feletti.A 8. héten összesen 63 betegtől érkezett légúti minta influenzavírus kimutatása céljából a Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel - az adatszolgáltatásban részt vevő - orvosok által beküldött 45 minta vizsgálata során huszonegy esetben influenza A(H3) vírus jelenlétét mutatták ki az elvégzett vizsgálatok. Az influenzapozitivitási arány 46,7 százalék volt.

Tömeges megbetegedések 3 iskolában

A 8. héten influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról három jelentés érkezett - Baranya, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyéből -, a megbetegedések mindhárom esetben általános iskolát és zömében tanulókat érintettek. Mindhárom járványban történt mintavétel, az eddig elvégzett virológiai vizsgálatok szerint két járvány kialakulásáért az influenza A(H3) vírus volt a felelős.

Influenza: ezekkel a tünetekkel forduljon orvoshoz - olvasson tovább

A múlt év 40. hete és ez év 8. hete között 932 laboratóriumi vizsgálatból 98-nál igazolták az influenza A vírust, 143 megbetegedés hátterében légúti óriássejtes (RSV) vírus-, 17 esetben adenovírus-, 83 esetben koronavírus-fertőzés állt - olvasható a közleményben. A kórházakban kezdeményezett, diagnosztikus célból elvégzett vizsgálatok 79 esetben influenza A vírust, 136 minta esetében légúti óriássejtes vírust (RSV) mutattak ki.

Influenza tünetei

Sokszor tévesen mondjuk, hogy "influenzásak vagyunk" – egy egyszerű megfázás esetén is. A tünetek részben valóban egyeznek, azonban számos különbség van, az influenza fertőz, tehát aki bizonyítottan influenzás, legalább egy hétig ne menjen dolgozni.

  • magas láz (38,8°-40°C), ez megfázásnál ritkán fordul elő;
  • izom- és ízületi fájdalmak;
  • nagymértékű fáradtság-, gyengeségérzés;
  • erős fejfájás;
  • szemfájdalom; (megfázásnál a könnyezés jellemzőbb);
  • száraz köhögés (ez lehet megfázásnál is);
  • torokfájás, kaparó érzés a torokban.
  • tüsszögés, orrdugulás, orrfolyás.

Másodlagos fertőzésként bronchitis vagy tüdőgyulladás jelentkezhet.

Forrás: MTI