Ezeket látta már?

Nyugat-nílusi láz: ezt tanácsolja Kemenesi Gábor virológus

szúnyog, bogár, rovar csípés

A culex szúnyog által terjesztett fertőzés nem újkeletű.

Kemenesi Gábor írt a nyugat-nílusi láz vírusról, amit a culex szúnyogok terjesztenek. A virológus a NNK-s és a MOK anyagait használta forrásnak:

"A nyugat-nílusi vírus (WNV), egy csípőszúnyogok által terjesztett vírus. Európában 1958 óta van bizonyítottan jelen, míg Magyarországról már a 70-es évekből vannak adatok a jelenlétére. A vírusnak több genetikailag némileg elkülönülő változata van, Európára vonatkozóan új variánsa 2004-ben Magyarországon jelen meg elsőként.

A vírus alapvetően a téli időszakot felnőtt alakban átvészelő csípőszúnyogokban nagyon kis mértékben fennmarad, illetve folyamatos utánpótlásként az évente Afrikából hazatérő vándormadarak is rendszeresen behurcolják kontinensünkre. A vírus a madarakban tud elégséges mennyiségben felsokszorozódni ahhoz, hogy azt egy újabb szúnyog csípésével felvegye és tovább tudja adni. A vírus megfelelő mértékű sokszorozódása a vérben emberben és lovakban (az ún. zsákutca gazdákban) nem tud megtörténni (bár megbetegedést okozhat), így rólunk és a lovakról a csípőszúnyogok csípése nem viszi tovább a vírust. Magyarországon minden évben regisztrálnak megbetegedéseket, a kórokozó folyamatosan jelen van, így a vírus honos kórokozónak számít.

Korábbi tanulságok

A vírus újabb variánsának 2004-es megjelenése a korábban ismert variánsokat kiszorította hazánkból és a régióból. A 2018-as év volt egy komolyabb esetszámokkal járó év hazánkban, ekkor több mint kétszáz idegrendszeri gyulladásos megbetegedést regisztráltak itthon. Korábban a mi laboratóriumunk is vizsgálta a 2013-as szerbiai WNV járvány csípőszúnyogokra vonatkozó hátterét. Ugyanezen vizsgálatot, komplexebb módon, összefogva kiváló hazai kutatókkal itthon is elvégeztük és egy 2020-as tanulmányunkban megállapítottuk, hogy a 2018-as kiugróan magas esetszámokat nem a vírus változása vagy új variáns érkezése, hanem az adott év klimatikus viszonyai és egyéb tényezők együttállása okozhatta.

Érdekesség, hogy a 2018-as évet követően a magyar lakosság szeroepidemiológiai, tehát átfertőzöttséget mutató értéke megduplázódott (2.19 – 4.32 %), ebből egy nagyon értékes tanulmányt készítettek a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei.

Klíma?

A klíma tehát alapvetően fontos a vírus szempontjából, de sok egyéb tényező is kell egy-egy kiugró év kialakulásához. Fontos a csípőszúnyogok száma, emberekhez való közelsége, az adott év átlaghőmérséklete, a vírus aktuális tulajdonságai (variánsok, mutációk) és a lakosság immunitása (azaz korábbi fertőzésekből hányan és mennyire maradtak védettek). Általánosságban a csípőszúnyogok által terjesztett más vírusok is így működnek, megfelelő konstellációban ezek a faktorok időről-időre a korábbi évekhez képest nagyobb járványokhoz vezetnek.

Érdekes módon a száraz és meleg klíma kifejezetten kedvez a vírusnak és az esetszámok alakulásának. Ilyenkor a betegséget terjesztő, -főként de nem kizárólag- a Culex nembe tartozó szúnyogok az emberek közelében, a városokban találnak megfelelő tenyésző és búvóhelyeket, ráadásul a vírus szúnyogban történő sokszorozódásának is jó (ez a vírus külső inkubációs periódusa). Ezen kívül a madarakkal való érintkezésük is intenzívebb, a vizes élőhelyek, pihenőhelyek méretének csökkenése miatt, ahol a madarak pihennek/táplálkoznak, a csípőszúnyogok pedig szaporodnak – a kapcsolatok így sűrűbbé és intenzívebbé válnak. A mikrotenyészhelyek kialakulását a városokban (apró edényekben, ponyvákon stb megálló víz) a mostani zivataros, de alapvetően száraz és meleg időjárás is segíti.

Mit tehetek?

Ne az elnagyolt bulvárcikkek információi vezéreljenek, egy honos betegségről és annak szokásos évi szezonjáról van most szó. Az emberi megbetegedések minden évben augusztus és szeptember környékén jelentkeznek, ekkora éri el ugyanis a csípőszúnyogok száma és „vírustöltöttsége” a megfelelő szintet.

A szúnyogcsípések megelőzése és a csípőszúnyogok kertünkben történő kikelésének megakadályozása a legfontosabb, amit mindenkor tehetünk és tekintetbe véve a várható klimatikus viszonyokat fontos a lakosság tudatosságának növelése, várhatóan Európában a következő évtizedekben a csípőszúnyogok és más rovarok által terjesztett betegségek térnyerése várható.

Összefoglalva: A nyugat-nílusi vírus nem új hazánkban, függetlenül attól, hogy milyen erős terjedést mutat az adott évben mást nem tehetünk, mint: Védekezzünk a szúnyogcsípés ellen, de ne csupán a WNV szezon miatt, hanem alapvető egészségügyi tudatosság miatt. Viselkedjünk tudatosan a ház körül is, és ne keltessünk szúnyogot a kertünkben, más honos megbetegedéseket is terjeszthetnek."

Ez itt az ECDC online rendszere, ahol összehasonlíthatjuk korábbi évekkel és követhetjük az idei év alakulását.

Itt pedig a Magyar Orvosi Kamara és kiváló hazai szakemberek által jegyzett anyag (tünetek, epidemiológia)."

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: EgészségKalauz