Nyugati vakcinák: ekkortól lesznek elérhetők kereskedelmi forgalomban itthon

#vakcina #4. hullám #oltás #pfizer
2021.06.10.
Nyugati vakcinák: ekkortól lesznek elérhetők kereskedelmi forgalomban itthon

Orbán Viktor beszélt a magyar vakcinagyárról, és arról, hogy mikortól lesz elérhetők a nyugati vakcinák kereskedelmi forgalomban is.

A kormány megvizsgálta a kötelező oltás lehetőségét is általában vagy néhány foglalkozáscsoport esetében, de ezt elvetettük - fogalmazott Orbán Viktor a csütörtöki kormányinfón. A miniszterelnök azt is elmondta, Magyarország felkészült a 4. hullámra.

A kormányinfón megtudtuk, hogy a nyugati vakcinák kereskedelmi forgalomban elérhetőek lesznek, azaz megvásárolhatja a Pfizert és a Modernát az, aki azzal szeretne majd a jövőben oltakozni. Orbán Viktor elmondta:

Magyarország semmilyen korlátot nem állít az elé, hogy akár nyugati vakcinák is kereskedelmi forgalomba kerüljenek azt követően, hogy megszületik a magyar vakcina.

A magyar vakcinagyár 2022 végén kezdhet el működni, ahol licensz alapján lehet más vakcinákat is képesek leszünk gyártani, továbbá saját magyar vakcina gyártását is lehetővé teszi az üzem. Emellett egy izraeli vakcinagyárat is kilátásba helyezett 5 ország, köztük Magyarország is.

A Magyar Tudományos Akadémiától és a kormány egészségügyi tanácsadó testületeitől egy post-COVID elemzést kért a kormányfő, amiben majd le lehet vonni a következtetéseket. Szerinte az uniós módszertan szerint számított többlethalálozásban Magyarország a középmezőnyben van, de ez nem elegendő.

Ez is érdekelheti:

Forrás: EgészségKalauz