Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Omikron alvariánsok: ezt érdemes tudnia a szakemberek szerint

omikron, koronavírus, covid, oltás, vakcina, rajz

Érdemes tudnunk róla, de a szakember szerint félni nem kell az omikron alvariánsoktól.

Az új variánsokról, köztük a BA.2 változatról már mi is írtunk, amiről kiderült, hogy másfélszer fertőzőbb a BA1-nél, különösen az oltatlanok körében, de az oltottakat is könnyebben megfertőzheti.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt az omikron BA.2 és BA.3 nevű alvariánsairól, amikről egyelőre úgy néz ki, hogy nem okoznak súlyosabb tüneteket, mint az eredeti változat:

"Amikor az omikron SARS-CoV2 variánsról beszélünk , akkor ez voltaképpen három egymáshoz közelálló, de mégis valamelyest egymástól eltérő alvariánst jelent. Ezek közül „AZ” omikron, amiről eddig a hírekben olvashattunk, a BA.1 alvariáns volt, de a másik kettőt is még 2021 novemberében kimutatták Dél-Afrikában és Botswanában.

Jelentések érkeznek arról, hogy a Világ különböző pontjain (Dánia, USA, Anglia, Németország) terjedésnek indult a BA.2 alvariáns, amely esetlegesen még fertőzőképesebb is, mint a BA.1, de úgy tűnik, nem okoz súlyosabb megbetegedéseket és az emlékeztető oltások ellene is ugyanolyan hatást mutatnak."

A "lopakodóra" keresztelt új omikron variáns ugyan az eddigi tapasztaltok alapján nem okoz súlyosabb tüneteket, de egészen biztosan jobban fertőz, amit Magnus Heunicke dán egészségügyi miniszter is megerősített.

Olvasson tovább! Koronavírus: fél éven belül 3 alkalommal is covidos lett egy férfi

Mivel a BA2 omikron variánsból hiányzik egy olyan genetikai jellemző, amelyet a tudósok korábban az omikron esetek azonosítására használtak. Ezért fordulhat elő, hogy bizonyos covid tesztek nem mutatják ki a fertőzést.

https://www.npr.org/.../new-covid-variant-omicron-ba-2

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához