Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Omikron: új fokozatra kapcsolt, tovább mutálódott és fertőzőbb

covid, koronavírus, fertőzöttek, omikron, oltás

A legújabb megfigyelések szerint a BA2 másfélszer fertőzőbb a BA1-nél, különösen az oltatlanok körében, de az oltottakat is könnyebben megfertőzheti.

Az omikron koronavírus variáns Dániában uralkodó BA.2 alváltozata 1,5-szer fertőzőbb lehet, mint a világon jelenleg 98 százalékos elterjedtségű BA.1 nevű omikron változat - írja a Reuters hivatalos dán források nyomán.

Ahogy arról ,ár korábban is írtunk, a "lopakodóra" keresztelt új omikron variáns ugyan az eddigi tapasztaltok alapján nem okoz súlyosabb tüneteket, de egészen biztosan jobban fertőz, amit Magnus Heunicke dán egészségügyi miniszter is megerősített.

Mivel a BA2 omikron variánsból hiányzik egy olyan genetikai jellemző, amelyet a tudósok korábban az omikron esetek azonosítására használtak. Ezért fordulhat elő, hogy bizonyos covid tesztek nem mutatják ki a fertőzést.

A BA2-t először Kínában fedezték fel körülbelül 2 héttel ezelőtt, és jó eséllyel Indiából származik. A jelenlegi megbetegedések 99 százalékát a BA.1-es jelzésű omikron variáns teszi ki világszerte, azonban a dánoknál a BA.2 változat lett az uralkodó, és január 2. hetében vált dominánssá. Izraelben is megjelent az új variáns, emellett Nagy-Britanniában, Svédországban és Norvégiában is.

A dán vizsgálatok alapján a BA2 másfélszer fertőzőbb a BA1-nél, különösen az oltatlanok körében, de az oltottakat is könnyebben megfertőzheti. Az viszont "jó hír", hogy hasonló megbetegedést okoz, mint az eredeti omikron, azaz nem lesz súlyosabb a fertőzés, ha a BA2-vel fertőződünk meg.

Olvasson tovább! Elkapta az omikront, pedig nem rég volt covidos? Ezért betegszünk meg újra

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához