Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Omikron ellen nem sokat ér az 5 hónapja beadott Pfizer

harmadik oltás, emlékeztető oltás, terhesség, pfizer, vakcina, koronavírus

Új izraeli vizsgálat alapján a delta ellen jobban véd a Pfizer, mint az omikron ellen.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt a legújabb izraeli kutatásról, amiben a Pfizer hatékonyságát vizsgálták az omikron ellen:

"Izraeli vizsgálat: két, 5-6 hónappal ezelőtt beadott Pfizer oltás alig biztosít semlegesítő ellenanyagot az omikron variáns ellen, de az emlékeztető oltás növeli a semlegesítő képességet, bár jóval gyengébben, mint a delta variáns ellen.

A Világ más országaiban dolgozó kutatókkal párhuzamosan Izraelben is intenzív munka zajlik annak felmérésére, hogy mi várható a vakcináktól (ebben az esetben a Pfizer-től) az omikron ellen. Már eddig is körvonalazódik, hogy az emlékeztető oltás az omikron ellen is alapvető fontosságú lehet a súlyos kimenetelek kockázatának csökkentésében. Ezt most megerősítették a Sheba Orvosi Központ eredményei is, amelyektől tegnapelőtt adott hírt az izraeli sajtó.

Ezek szerint a 6 hónappal korábban két oltást kapott embereknél csaknem hiányzik a vírus semlegesítő képesség. Ez komoly aggodalomra ad okot, mert, amint tegnap megírtam, Izraelben az 5 év feletti lakosság kb. 42% nem rendelkezik megfelelő oltási státusszal, az emlékeztető oltásokat is figyelembe véve.

Ugyanakkor az izraeli vizsgálat is egyelőre kislétszámú volt, 40 fő (egészségügyi dolgozó) vett benne részt. Egyébként hamarosan megjelenik a New England Journal of Medicine amerikai szaklapban, amelyben már korábban is több izraeli tanulmányt közöltek.

A vizsgálatban két csoport volt; az egyik tagjai 5-6 hónapja kapták meg a második oltást, de még nem oltatták magukat harmadszorra, míg a másik csoport tagjai megkapták a harmadik oltást a megelőző egy hónapban. Az ő szérummintáikban tanulmányozták a semlegesítő ellenanyagok hatását az omikron variánsra.

Az omikron elleni semlegesítő hatás kb. negyede annak, amit a delta variáns ellen mutattak a minták.

Kérdés, hogy ez a klinikai gyakorlatban pontosan milyen védelmet biztosít a súlyos betegség ellen, illetve mennyi ideig, de a kutatók optimisták."

https://www.timesofisrael.com/israeli-study-finds-2-pfizer-shots-fail-to-neutralize-omicron-but-booster-effective/

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához