Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Omikron: hiába terjed gyorsan, nem bízhatunk a nyájimmunitásban - szakember mondja el, miért

omikron, koronavírus, variáns, szupervariáns, oltás, gyermekek

Ha elegendő ember lesz immunis a koronavírussal szemben, akkor kialakul a nyájimmunitás, és a covid nem terjed tovább? Az omikronnal ez megvalósulhat?

A koronavírus az elmúlt év során gyors egymásutánban új változatokba mutálódott, lehetővé téve, hogy újra megfertőzze azokat az embereket, akik be voltak oltva vagy korábban már megfertőződtek coviddal, így a nyájimmunitás elérése kérdésessé vált - írja a Reuters.

A nyájimmunitáshoz az omikronon keresztül vezet az út?

Az a tény, hogy a omikron gyorsan terjed és enyhébb megbetegedést okoz, hamarosan elegendő embert tehet ki - kevésbé káros módon -, és biztosíthatja a nyájimmunitást - érvelnek a szakértők. Ugyanakkor megjegyzik, hogy az omikron terjedését elősegíti, hogy ez a változat még az elődeinél is jobban képes megfertőzni azokat az embereket, akik be voltak oltva, vagy akik már átestek korábban a fertőzésen.

Ez újabb bizonyíték arra, hogy a koronavírus továbbra is megtalálja a módját annak, hogy áttörjön az immunvédelmünkön.

- hangsúlyozták a járványügyi szakértők.

Koronavírus: miért nem alakult ki eddig a nyájimmunitás?

"Az elméleti küszöb elérése, amelyen túl a terjedés megszűnik, valószínűleg irreális, figyelembe véve a világjárvány során szerzett tapasztalatokat" - mondta Dr. Olivier le Polain, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) epidemiológusa a Reutersnek.

Ez nem jelenti azt, hogy az előzetes immunitás nem jelent előnyt. A Reuters által megkérdezett számos szakértő szerint a nyájimmunitás helyett egyre több bizonyíték van arra, hogy a vakcinák és a korábbi fertőzés erősítheti a lakosság Covid-19 elleni immunitását. Így kevésbé teszi súlyossá a betegséget azok számára, akik megfertőződnek, vagy újrafertőződnek.

Marc Lipsitch, a Harvard T.H. Chan School of Public Health epidemilógusa szerint két okból nem alakult ki a nyájimmunitás. Az egyik, hogy a fertőzés és az oltás utáni is az immunitás gyorsan csökken; a másik, hogy a koronavírus gyorsan mutálódik, így elkerülheti a védőoltás vagy a korábbi fertőzés okozta védelmet.

Többször is el lehet kapni az omikront?

A szakember óva intett attól a feltételezéstől, hogy az omikron-fertőzés növelné a védelmet, különösen a következő, esetleg felbukkanó változattal szemben. A szakember elmondta, hogy az, hogy valaki átesett az omikron okozta fertőzésen, csupán egy esetleges védelmet adhat, de közel sem biztos, hogy legközelebb nem kapja el ugyanúgy a betegséget.

"A fejlesztés alatt álló oltóanyagok, amelyek védettséget biztosítanak a jövőbeli változatok vagy akár többféle koronavírus ellen, megváltoztathatják ezt" - jegyezte meg Pasi Penttinen, az Európai Betegségmegelőzési- és Járványvédelmi Központ vezető influenza-szakértője, de ez időbe telik.

Negyedik oltás: itt a magyar orvosok összefoglalója arról, kinek ajánlott és kinek nem - olvasson tovább!

A globális egészségügyi szakértők arra számítanak, hogy a koronavírus végül endémiává szelídül. Tartósan kering majd a lakosság körében, és szórványos megbetegedéseket okoz. Az omikron megjelenése azonban kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy ez pontosan mikor következhet be.

Forrás: Reuters
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához