Ezeket látta már?

Omikron variáns: a hibrid immunitás lehet a legerősebb védelem ellene

koronavírus, covid, mutáció

Ha fertőzés után oltották, akkor hibrid immunitással rendelkezik, ami ütőképes védelmet jelenthet a koronavírus omikron variánsa ellen.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy az omikron variáns esetében a vakcina és a korábbi fertőzésen való átesés együttesen jobban védhet-e, mint külön-külön bármelyik:

"Tegnap felmerült a kérdés, hogy vajon a túlzott ellenanyagszint nem ártalmas-e? Eredetileg erre kezdtem irodalmazni; terhelő adatot nem találtam, de egy rendkívül érdekes dolgot viszont igen.

Megjelent a Nature lap 2021 10. 21-i számában egy rövid kis összefoglaló írás a COVID „szuperimmunitásról”, ami rendkívül figyelemreméltó a kb. 2 héttel később felbukkant omikron vírus variáns tükrében.

Egy kutatás keretében előállítottak egy mesterséges vírus variánst, amelyben a tüskefehérje (ezzel jut be a vírus a sejtbe) 20 változást tartalmazott, és ez teljesen ellenálló volt a korábban vagy koronavírus fertőzésen átesett, vagy oltást kapott emberek többsége által termelt semlegesítő ellenanyagokra.

Ám volt egy csoport, ami kivételt képezett: azok, akik az oltásuk előtti hónapokban koronavírus fertőzésen is átestek. Ők olyan ellenanyagokat is termeltek, amelyek semlegesítették a fenti mutánst, amely az addig megfigyelt természetes vírus variánsoknál sokkal ellenállóbb volt az immunvédelemre. Sőt, ezen emberek ellenanyagai másféle koronavírusokat is blokkoltak.

Felmerül tehát a kérdés, hogy vajon az omikron variáns esetén az ilyen „hibrid immunitás”, azaz a korábbi fertőzés plusz az oltás nagyobb védelmet nyújt-e, mint bármelyikük külön-külön?

A hibrid immunitás érdekes tulajdonságait már korábban is tanulmányozni kezdték, miután kiderült, hogy a fertőzést követő oltás sokkal magasabb ellenanyagszinteket produkálhat, mint két oltás, és hatásosabban véd olyan variánsok ellen is, amelyek esetében az oltások kevésbé hatásosak.

A legújabb tanulmányok szerint a hibrid immunitás különleges tulajdonságai mögött a memória B-immunsejtek állnak.

A hibrid immunitás esetében az ellenanyagszintek stabilabbak, mint az oltások után. Azonban más adatok szerint a második mRNS oltást 12 hétig követően olyan B-memóriasejtek keletkeznek, amelyek képesek diverzebb koronavírusok felismerésére, köztük olyanokéra is, amelyek náthát okoznak. Felvethető, hogy a harmadik oltás esetleg olyan hatásokat eredményezhet, mint ami a hibrid immunitást jellemzi.

Egy Quatar-ban végzett vizsgálat szerint a fertőzés után Pfizer oltással oltottak kisebb eséllyel adnak pozitív SARS-COV2 tesztet, mint azok, akik nem estek át korábban fertőzésen."

Hivatkozás: https://www.nature.com/articles/d41586-021-02795-x

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához