Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Omikron variáns vs Pfizer vakcina - mennyire hatásos az Omikron vakcina?

omikron, omikron variáns, pfizer, vakcina, harmadik oltás, koronavírus

A Pfizer és a dél-afrikai kutatók szakvéleménye a vakcina hatásosságáról.

Megjelent az új koronavírus variáns, az omikron, és vele együtt mutációk tömkelege is, amik nagy része az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) tüskefehérjéjét érinti. Vagyis, épp azt a vírusalkotót, amin a Pfizer mRNS-alapú vakcinájának a fejlesztése nyugszik. És szükségszerűen felmerült a nyugtalanító kérdés, ami perdöntő lehet a pandémia további sorsát illetően, hogy mennyire hatásos a vad típus ellen tervezett Pfizer vakcina az omikron variánssal szemben.

Eddig nem tudtuk, hogy megvéd-e 2 vagy 3 adag Pfizer-oltás az omikron variáns okozta megbetegedéstől, netán a Covid-19 súlyos lefolyásától vagy halálos kimenetelétől.

2021. december 8-án megjelentek az első laboratóriumi eredmények.

A Pfizer szerint: 2 oltás kevés lehet, 3 már elég az omikronnal szemben

Előzetes laboratóriumi vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy 3 dózis Pfizer-BioNTech vakcina hatásos az omikron variánssal (B.1.1.529) szemben, miközben a 2 oltás „csupán” jelentősen lecsökkent neutralizációs titert mutat.

Két Pfizer oltást kapott személyek vérszérumaival végzett kísérletek alapján a neutralizációs titer (a vakcina hatásosságának egyfajta fokmérője) 25-ször alacsonyabb az omikron variánssal szemben, mint a vírus vad típusával szemben volt. Azaz, jelentős hatásosságbeli csökkenés áll fenn.

Mit jelent mindez a mindennapokban? Amint az a Pfizer sajtóközleményéből is kiderül: „lehetséges, hogy két adag Pfizer vakcina nem ad elegendő védelmet az omikron variánssal való megfertőződéssel szemben”. Ugyanakkor, a Pfizer kutatói azt feltételezik, hogy 2 dózis Pfizer vakcina is védelmet generálhat a súlyos lefolyású omikron variáns okozta fertőzésekkel szemben.

Dél-afrikai kutatók szerint még kevesebb antitest keletkezik az omikron ellen, mint azt a Pfizer jelezte

A Pfizer laboratóriumán kívül dél-afrikai kutatók is megmérték azt, hogy milyen mértékben csökken a Pfizer vakcina biztosította neutralizációs titer az omikron variánssal szemben. Az afrikai szakemberek a Pfizer által megállapított 25-szörösnél jelentősebb, 41-szeres titerbeli csökkenést határoztak meg.

Omikron - négyszer gyorsabban terjed, mint a delta variáns - olvasson tovább!

A számoktól függetlenül abban azonban egyetértés van, hogy ha 2 dózis oltóanyaggal vesszük fel a harcot az omikron variánssal szemben, rosszabbak az esélyeink, mint amikor még a koronavírus vad típusával vagy a béta-variánssal szemben „harcoltunk”.

A harmadik oltás 25-szörösére emeli az omikronnal szembeni antitest-titert

A Pfizer közleményéből az is kiderül, hogy milyen mértékben képes a 3. oltás „felturbózni” az immunrendszert az omikron variánssal szembeni küzdelemhez. Dióhéjban összefoglalva: a harmadik oltás a második oltás után mért antitest-titert 25-szörösére emeli. Vagyis, körülbelül olyan szintre kerül a 3. oltás után az antitest-titer az omikron variánssal szemben, mint amekkora az volt a vad típussal szemben 2 oltás után.

Hiába hat, mégis készül az omikronra szabott új vakcina

Kiderült tehát, hogy amire 2 adag Pfizer-oltás nem képes az omikron variánssal szemben, arra 3 adag már igen. Ennek ellenére a Pfizer 2021. november 25-én már megkezdte az omikron variáns elleni oltóanyag fejlesztését. A tervek szerint 2022 márciusára már rendelkezésre fog állni az omikron koronavírus-mutáns ellen tervezett Pfizer oltóanyag.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

(1) https://www.msn.com/en-in/health/medical/pfizer-vaccine-40-times-less-effective-against-omicron-south-african-study/ar-AARAYwR?ocid=uxbndlbing

(2) https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/pfizer-and-biontech-provide-update-omicron-variant

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához